Покупката на кола втора ръка става все по-трудно начинание

30218
Покупката на кола втора ръка става все по-трудно начинание
Снимка: iStock

Покупката на употребяван автомобил през настоящата 2022 година ще става все по-трудно начинание, главно поради кризата на пазара на нови коли, създадена от нарушените вериги за доставки и последствията от войната в Украйна. Така въпреки, че пазарът на употребявани автомобили продължава да расте, търговците започват да се сблъскват с недостиг на коли втора ръка.

Всичко това се случва след като през миналата 2021 година, цените на употребяваните коли вече бяха достигнали рекордно високи стойности. Това става ясно от анализ на Матас Бузелис, автомобилен експерт и ръководител на отдел „Комуникации“ в компанията за автоданни carVertical.

Една от основните причини за настоящата ситуация е кризата на пазара на нови автомобили. Производителите започват да ограничават производството на превозни средства, за да го поддържат в по-малки, но все пак стабилни обеми. Тази промяна в производството на нови автомобили забавя навлизането на коли на пазара на употребявани автомобили. Поради това собствениците на автомобили отлагат продажбата им или изобщо не се освобождават от тях.

„Тези, които се интересуват от покупка на автомобил втора употреба, сега избират от най-ограничените и същевременно най-скъпите оферти на пазара на употребявани автомобили. Ограниченото предлагане на употребявани автомобили обаче не означава, че купувачите трябва да се откажат от процедурите, които ги предпазват от измами. Напротив, купувачите трябва да проверяват историята на всеки употребяван автомобил, тъй като изборът е много ограничен“, казва Бузелис.

Кои коли са освободени от данък МПС?

По думите му, търговците на употребявани автомобили може да купят всичко, до което стигнат, без да обръщат особено внимание на състоянието на автомобила. Рискът от закупуване на употребяван автомобил в лошо състояние обаче може да е много по-висок, отколкото например преди една или две години.

Непредсказуеми цени на колите втора ръка

През 2021 г. цените на употребяваните автомобили вече бяха достигнали рекордно високи стойности. Въпреки че те се стабилизираха и дори започнаха да падат към края на годината, руската инвазия в Украйна създаде безпрецедентна ситуация на пазара на употребявани автомобили в Източна Европа.

От години купувачите на употребявани автомобили от Украйна се насочват към Полша, Литва, Словакия и Унгария. Въпреки че на вътрешните пазари в тези държави повече се търсят по-нови автомобили, украинците купуваха много коли на над десет години, особено такива с икономични, но „мръсни“ дизелови двигатели.

От друга страна, намаленият поток от клиенти ще промени пазара на употребявани автомобили в съседните на Украйна държави. Цените на по-старите коли вероятно ще паднат, тъй като търговците се опитват да намалят загубите си, за да се адаптират към настоящата ситуация.

Влиянието на цените на горивата

Цените на горивата надхвърлиха критичната граница от 2 евро за литър в много европейски държави, което провокира интерес към промяна на ежедневните навици.

„Повишаването на цените на горивата ще накара някои шофьори да пътуват по-малко. Хората може да намалят годишния си пробег, като изберат обществен транспорт или други алтернативни начини на придвижване. По-малкото изминати километри би означавало намаляване на произшествията, което от своя страна ще доведе до икономии в текущите разходи“, казва експертът Бузелис.

Това би довело до намаляване на броя на автомобилите по пътищата, но по-високите цени на горивата също така увеличават интереса към икономичните автомобили.

Това означава, че превозните средства с дизелови двигатели може да предизвикат интерес поради ненадминатия разход на гориво на пътя. Тази тенденция обаче ще бъде ограничена до държавите, в които няма данъчно облагане на превозните средства с по-големи емисии на CO2.

Повишаването на цените на горивата ще насърчи хората да инвестират в употребявани електромобили. Въпреки растящите цени на енергията, общите разходи за притежание на електрически автомобили остават по-ниски, а ако за зареждането им се използва слънчева енергия, те може да бъдат дори още по-ниски. Смята се, че зареждането със слънчева енергия ще спести 600 – 800 евро годишно.

Нарушени вериги на доставки

Според Матас Бузелис, макар руският пазар на нови коли да не е най-големият в света, той играе важна роля във веригата на доставки на автомобили.

Китайските електрически автомобили навлизат в Европа

Китайските електрически коли потеглят с пълна сила към Европа с надеждата да вземат дял от пазар, който цели да стане въглеродно неутра...

Русия изнася ценни компоненти за автомобилния бранш. Германия например разчита на титан, желязо и паладий от Русия. Освен това със 108 млн. тона желязна руда, добита през 2021 г., Русия е петият най-голям производител на желязна руда в света и снабдява европейските производители на стомана, които сега се сблъскват с по-високи цени и евентуални трудности при снабдяването с метала от други източници.

Най-големият автомобилен пазар в света изпадна в тотален хаос

Руската инвазия оказа влияние и върху автомобилната индустрия в Украйна. Например германски производители на автомобили като BMW и Volkswagen използват голям украински доставчик на кабелни снопове. Освен това Украйна е третият най-голям производител на никел и алуминий в света – две изключително ценни суровини, необходими за производството на компоненти за батерии и електромобили.

Не на последно място, Украйна произвежда близо 70% от световното количество неонов газ, необходим за компоненти като микрочиповете, които вече са в недостиг.

Още: Как вървят продажбите на електромобили в България?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com