Най-големият автомобилен пазар в света изпадна в тотален хаос

10459
Най-големият автомобилен пазар в света изпадна в тотален хаос
Снимка: iStock

Затваряне на заводи, отлагане на представянето на нови модели и срив в продажбите. Гигантският автомобилен пазар на Китай бе захвърлен в тотален хаос в резултат на новите огнища на COVID-19, които доведоха до мащабни локдауни в няколко града в страната,  удряйки автомобилното производство.

Най-сериозната COVID криза в Китай от две години насам, накара властите да засилят политиката си срещу разпространение на вируса, въвеждайки ограничителни мерки в няколко основни града в страната, където живеят десетки милиони хора, пише CNN.

Строгите ограничителни мерки на места като Шанхай и провинция Дзилин накараха производителите на автомобили да затварят заводите си, рискувайки да отложат доставките си точно когато търсенето по света на нови возила е особено силно.

Заводите на Volkswagen в Шанхай и Чанчун, столицата на провинция Дзилин, са затворени от седмици, посочват от компанията.

„Поради настоящата ситуация с Covid, производството в нашите фабрики в Чанчун (от средата на март) и Антинг/Шанхай (от 1 април) в момента е спряно”, казват от Volkswagen пред CNN. „Това води до забавяне на производството в момента.”

От компанията добавят, че ще компенсират забавянето в производството „ако ситуацията се облекчи в близко бъдеще” чрез допълнителни смени и други мерки. „Понастоящем оценяваме ситуацията ден за ден”, добавят от Volkswagen.

2/3 от всички нови коли в тази страна са електромобили

Електромобилите оформят близо 2/3 от всички продажби на нови коли в Норвегия през 2021 година, отразявайки амбицията на скандинавската ...

Tesla спря производството в завода си в Шанхай откакто бе наложен локдаун в града на 28 март тази година. Toyota също бе принудена да затвори завода си в Чанчун, по информация на Reuters.

Nio, китайският производител на електрически коли, заяви през уикенда, че е спряла производството заради прекъсвания, свързани с COVID.

“От март, поради пандемията, партньорите доставчици на компанията на няколко места, включително Дзилин, Шанхай и Дзянсу, преустановиха производството един след друг, като все още не са се възстановили”, посочват от компанията в съобщение до медиите. „Следователно Nio спря производството на автомобили“, казват от производителя, добавяйки, че ще има отлагане на доставките на електрически коли.

Хаосът не засяга само производителите. Автомобилното изложение в Пекин, една от най-големите световни срещи на индустрията, бе отложено до ново нареждане заради покачването на новите случаи на заразени с COVID. Събитието трябваше да се проведе между 21 април и 30 април тази година.

„Ще наблюдаваме отблизо развитието на пандемията”, посочват от организаторите на изложението в социалната мрежа WeChat, добавяйки, че своевременно ще бъдат обявени нови дати.

Очакват електромобилите у нас да нараснат до 30 000 в идните няколко години

Близо 30 000 трябва да достигне броят на регистрираните електромобили в България до 2026 година. Това заяви зам.-министърът на транспор...

Това означава, че представянията на няколко нови модела автомобили се отлага. Китайските производители на електромобили Nio, XPeng и Li Auto бяха заявили, че ще представят нови модели именно на изложението в Пекин.

Ограниченията заради COVID-19 провокираха и сериозен спад в продажбите.

Продажбите на автомобили в Китай намаляват с 12% на годишна база през месец март. Това се случва след ръст от 19% през февруари, който бе втори пореден месец на повишение в продажбите, сочат данните на Китайската асоциация на автомобилните производители.

Асоциацията отдава понижението в продажбите на скорошния скок в новите случаи на COVID.

На фона на всичко това, данните показват, че един сектор от индустрията успява да устои на хаоса – търсенето на електрически превозни средства в Китай остава силно.

Пандемията вдигна тройно пазарния дял на електромобилите

Електромобилите увеличиха пазарния си дял по света през миналата година, като продажбите записват повече от двоен скок, въпреки сложнит...

Около 455 000 нови електромобили, включително хибриди и напълно електрически коли, са били продадени в Китай през месец март. Това представлява ръст от цели 122% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Китайската асоциация за леки автомобили.

Продажбите на Tesla в страната са особено силни, като компанията се подрежда на първо място при напълно електрическите коли.

Компанията е доставила 65 814 произведени в Китай автомобила през март, като мнозинството от тях са реализирани на китайския пазар. Това представлява повишение от 85% на годишна база.

Най-много продажби на нови електрически коли в Китай отчита компанията BYD, която е доставила 104 878 автомобила през март, като 53 664 от тях са напълно електрически модели.

Още: Топ играчите в автомобилната индустрия отказаха да продават само електрически коли

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com