Росен Христов промени с половин уста позицията дали ще съдим "Газпром"

4152
Росен Христов промени с половин уста позицията дали ще съдим "Газпром"
Снимка: БГНЕС

Служебният енергиен министър Росен Христов призна, че юристи работят по всички казуси, свързани с договора с "Газпром“ и колкото повече се политизира и коментира все повече отслабва българската позиция по темата.

По думите на министъра, потенциалът на Русия да ни съди е значителен. Казусът е сложен юридически и неотдавна изтекла в медиите информация за арбитражно дело на "Газпром" за подобен случай с друга държава, като не било съвсем ясно спечелили ли са руснаците или случаят още не е решен. Не е еднозначно кой е прекратил договора, но други държави продължили договора с руската компания и нямало проблем, обясни Христов пред bTV. 

Интересен факт е, че всъщност служебният енергиен министър така и не каза твърдо, че "Газпром" загуби арбитража срещу Финландия, каквато информация се появи първо от финландска страна. Чак след това "Газпром" обяви на свой ред победа, обаче ако това беше вярно, нямаше ли руската страна вече да води дела срещу други клиенти, отказали да плащат по схемата в рубли, измислена от Владимир Путин?

Още: "Булгаргаз" търси съвети как да съди "Газпром" и Русия за спрения руския газ

"Стигне ли се до съд и арбитраж, ако доказателствата са на твоя страна, имаш шанс на 90% да спечелиш. Стигне ли се дотам, ситуацията ще е тежка", предупреди Росен Христов.

Росен Христов не се яви в енергийна комисия

Служебният министър на енергетиката Росен Христов не се яви на блиц-контрола в енергийна комисия. Причината е, че министърът има неотло...

Във връзка със спирането на шести блок на АЕЦ "Козлодуй", Христов поясни, че атомният реактор е спрян аварийно заради ремонт. Загубите тепърва ще се изчисляват, но става въпрос от порядъка на милиони на ден. Възможно е шести блок на АЕЦ "Козлодуй" да не работи седмица или две.

За мярката от 25 стотинки отстъпка за литър гориво, Христов добави, че в момента отстъпката ползват само частните автомобили, но според него трябва всички да имат такава отстъпка. Защо фирмите и служебните автомобили да нямат отстъпка, запита енергийният министър. Мярката може да бъде оптимизирана и ако има отстъпка, да бъде за всички, настоя Росен Христов. Той недоумява как ключов проблем за страната се използва за политически дивиденти. България не изнася влакови композиции с горива, а се изнасят горива, които не са предназначени за ЕС, а остатъчното количество от бензин и дизел, за което има търсене от съседните държави, каза Христов.

"Интересът на България е рафинерията в Бургас да работи", подчерта той и добави, че рафинерията може да работи и с друг петрол, не само руски.

ОЩЕ: Взел ли е "Лукойл" 80 млн. лв. държавна помощ за ток? Да, има такива компании

Росен Христов увери още, че целият зимен сезон е осигурен с газ. 

Реалното прекратяване на меморандума с Gemcorp ще е след около 2 седмици

Няма входирано споразумение, подписано от трите страни по меморандума с Gemcorp и IP3 за прекратяване по взаимно съгласие – такъв...

Христов поясни, че след проведените срещу в Турция, ще има сигурност на доставките на газ, диверсификация и това ще окаже положително влияние на цените на синьото гориво. Ако успеем да финализираме разговорите с Гърция за новостроящия техен терминал, ще можем да доставяме танкери с втечнен газ. Алтернативата на тръбния газ е само втечнения газ и терминалите, които можем да използваме  са на Гърция и Турция. Водят се разговори и с Италия, но там по-скоро ще е инцидентно и краен вариант, подчерта енергийният министър.

Газохранилището в Чирен е пълно със скъп газ (бел.ред. - то беше нагнетявано от сегашното служебно правителство), но няма недостиг на газ и цените няма да останат на това положение. Единствено, което в момента пречи е политиката на Холандия за тавана на цените на газа, а тяхното предложение, което прокарва през ЕК е таван от 275 евро, посочи Росен Христов. Таванът на газа не трябва да бъде по-висок от 150 евро, настоя енергийният министър и добави, че още 15 държави се обединили около българската позиция с оформено мнозинство за цената на тавана на газа.

В момента текат офертите за средносрочните доставки на газ и пролетта съгласно условията на търга, ще се отворят офертите за 10-годишния период от 2024 до 2034 г., за да може редовно правителство да сключи договорите.

В заключение Росен Христов не възнамерява дългосрочно да остане в политиката, а все пак се надява един ден да се върне в частния сектор. „Не се интересувам от позиция в редовно правителство. Нямам покана от кандидата на ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски, не обсъждам политическо назначение“, коментира още служебният енергиен министър.

Още: Реалното прекратяване на меморандума с Gemcorp ще е след около 2 седмици

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика