"Булгаргаз" търси съвети как да съди "Газпром" и Русия за спрения руския газ

2669
"Булгаргаз" търси съвети как да съди "Газпром" и Русия за спрения руския газ
Снимка: БГНЕС

"Булгаргаз" е наела адвокатската кантора "Бузева и партньори", която да анализира всички документи и кореспонденция с "Газпром" от 1 април нататък заради спрения от руснаците природен газ. Идеята е да има професионална преценка дали българската компания да съди руската на арбитраж заради решението. Това става ясно от отговор на служебния енергиен министър Росен Христов на въпрос на депутата от "Продължаваме промяната" Васил Стефанов.

Кантората е дала своите препоръки и българското държавно дружество се е обърнало към международни юридически кнатори за допълнителни консултации.

Валентин Николов: Вероятно отиваме на арбитраж с "Газпром"

"България не e взела правилното решение по стария договор с "Газпром". Нов договор вече няма как да се сключи. Всяка стъпка е голям про...

Интересен момент в кореспонденцията с „Газпром” е, че първоначално руснаците твърдят, че ако продължат доставка на газ за България при плащане в долари, това ще наруши специалния указ на Владимир Путин. Впоследствие променят версията – не можело да има доставки, които не са в рубли. Точно въпросът с плащането и в каква валута предизвика огромни спорове и в България, включително на високо политическо ниво, като известните с проруските си тези политически субекти обясняваха как „цяла Европа” си плащала във валута, а Русия си я преобразувала в рубли.

На 16-ти ноември стана ясно, че е завършило делото между Финландия (Gasum) и Русия (Газпром) заради спрените от руска страна газови доставки за скандинавската държава. Финландия обяви, че арбитражът е постановил, че финландската страна не е задължена да плаща в рубли нито съгласно предложената от руска страна процедура за плащане. Ден по-късно "Газпром" обяви победа - само че ако е така, то досега руската страна не е тръгнала да съди никой друг в Европа, защото не е плащал в рубли.

В края на март руският президент Владимир Путин подписа указ, с който нареди всички т.нар. "неприятелски страни", сред които е поставена и България, да плащат за руския газ в рубли. Схемата обаче е следната - в "Газпромбанк" се откриват две сметки, едната от които в твърда валута (евро, долари), а другата - в рубли. Плащането се прави в твърда валута, а след това "Газпромбанк" конвертира в рубли по курс, определен от Руската централна банка т.е. от Путин. Впоследствие беше предложена промяна в руската схема за плащане в рубли - паричните преводи на европейските контрагенти да не бъдат превалутирани през Московската фондова борса (без сделката да има определен период на затваряне т.е. може да се отлага безкрайно), а това ще става в клирингов център и няма да се минава през трети страни.

Припомняме, че когато "Газпром" спря газа за България, правителството на Кирил Петков заяви категорично, че договорът трябва да се изпълни и че всеки месец от българска страна е правен опит за плащане. Когато обаче дойде служебното правителство, говоренето беше променено. Стигна се дотам служебният енергиен министър Росен Христов да обяви как тръгваме по пътя на преговори с "Газпром" и то с уточнение за неизбежност, само че се стигна до абсурди като съждението му "Ами то отговорът беше изчакайте да помислим".

Адвокат призова властта и "Булгаргаз" да не си отварят устите за договора и арбитража с "Газпром"

Енергийният министър и представителите на "Булгаргаз" трябва веднага да замълчат и никога повече да не си отварят устите на тема догово...

Най-знаменито обаче в историята между Христов и "Газпром" беше изказването му, че "Газпром" не е отговорила към момента, обаче самият факт, че отворихме преговори с тях принуди другите доставчици да се конкурират.

Ако "Булгаргаз" съди "Газпром", това ще стане в Арбитражния съд към Международната търговска камара в Париж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика