Спирането на руския газ: Сега не е фатално, силно предложение как да отвърнем

4087
Спирането на руския газ: Сега не е фатално, силно предложение как да отвърнем
Снимка: iStock

"Природен газ ще има и за напред. Цената му ще зависи от борсовата търговия, в Чирен е нагнетено около 25% от хранилището с газ". Това заяви председателят на енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски във връзка с обявеното спиране на газа за България от страна на Русия. По думите му, количеството в газохранилището отговаря на ситуацията, тъй като сме в края на зимния сезон. Лятното потребление на газ е наполовина по-малко от зимното, което е около 10-11 млн. куб. метра, по думите на Рибарски.

"През последните седмици обсъждахме как да се плаща на Русия. Информацията от, която късно снощи пристига е буквално от днес за днес и аз също съм изненадан. Явно причината е отказът на България да плаща в рубли, тъй като по договор парите, които даваме, са в долари", разказа Рибарски пред bTV.

Полша и Украйна реагираха на спирането на газовите доставки от Русия

Чешкият премиер Петер Фиала определи спирането на газовите доставки за Полша от страна на Русия като нарушение на договорите, сключени ...

"В случая България е изрядната страна по договора. Не изпълненото му ще доведе до санкции и вероятно ще си търсим обезщетението при един бъдещ арбитраж. Имаме план за действие в тази ситуация. При него се задейства и механизъм за сътрудничество като страната ни ще се координира и другите държави", допълни председателят на енергийната комисия

Темата за спирането на газ от Русия за България коментира и бившият директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков: "Решението е чисто политическо. То не ни изненадва, тъй като още от миналата седмица текат разговори между "Газпром" с Полша, България и други страни от Балканите".

По думите му, пазарът ще покрие тези недостиг, но ще се отрази на цената, тъй като ще се появи огромен недостиг: "Прогнозата е много трудно са направи. Доставките на газ от Русия за България не са на 90 просената. Движат се към 60-70 процента, което според мен ще доведе до увеличение на цената с около 20 и 30 процента".

Темелков каза и друго - да спираме транзита по "Турски поток" е крайна мярка. Тя е приложима само ако не можем да решим нещата на пазарен принцип, а сега ситуацията изобщо не е такава.

ОЩЕ: Какво да прави България при липсата на руски газ – експертни отговори

Украйна: Русия изнудва Европа, като спира доставките на газ

Киев обвини Русия, че изнудва Европа, като прекратява доставките на природен газ за Полша и България, предаде Ройтерс. Държавната Полс...

Политически коментари

Според бившия ни министър на отбраната Бойко Ноев (от служебното правителство на Ренета Инджова още от 90-те години на XX век), отговорът на България на спирането на газа от Русия трябва да е да повишим транзитните такси по "Турски поток" незабавно. Парламентът да даде мандат на правителството да го направи, каза той.

Ноев обаче разкритикува много силно Кирил Петков. "Министър-председателят показва една трайна неспособност да води държавата в криза. Този човек вероятно умее други неща, да отиде да се занимава с тях. Той е много добър човек, но е много слаб министър-председател", каза Ноев. По думите му, с призива да се дари по една заплата за Украйна Петков си е направил пиар акция. БСП да каже защо интересите на Путин и Кремъл са по-важни от интересите на България, призова още Ноев.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов увери, че правителството има план и е подготвено за такъв развой на събитията. Той призова медиите "да си вземат микрофоните и камерите" и да отиват в Банкя да питат Бойко Борисов "къде му е диверсификацията". Атанасов изрази и увереност, че ще има решение в подкрепа на "военно-техническа помощ" за Украйна. "В тази сложна четворна коалиция не е толкова лесно да се вземат решенията", напомни той.

ОЩЕ: Руският газ: Атанасов заяде Борисов къде му е диверсификацията, Атанасова се хвърли да го брани

Лена Бориславова за спрения газ: Няма основание за притеснение

Няма основание за притеснение. Така началникът на кабинета на премиера Кирил Петков - Лена Бориславова коментира пред БНР информацията,...

Атанасов се съгласи и, че ходът на Кирил Петков с даренията за Украйна е "много наивен". Той обаче увери, че това не било "реклама" за Петков. Според него, 2/3 от българите не желаят предсрочни избори.

ОЩЕ: ЕК към страните-членки на ЕС: Ако плащате за руски газ в рубли, нарушавате санкциите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика