Дарете заплата за Украйна - защо Кирил Петков смени банковата сметка за дарения?

18478
Дарете заплата за Украйна - защо Кирил Петков смени банковата сметка за дарения?
Снимка: БГНЕС

"Призовавам всеки български гражданин, който наистина иска да помогне на Украйна, да дари като мен една заплата. Думите са лесни, делата са трудни, време е Facebook постовете да се превърнат в средства за Украйна". Този призив се появи в личния профил на премиера Кирил Петков във Фейсбук.

Дотук добре – но всъщност първоначално в съобщението на българския премиер беше изписана една банкова сметка, а няколко часа по-късно това беше коригирано.

Коя беше първата банкова сметка? IBAN: UA133223130000025203000000021; SWIFT: EXBSUAUX. Изглежда тази банкова сметка се появява първо в съобщение на украинското посолство в Нигерия във Фейсбук. То е публикувано на 8 април, 2022 година. Като клиент-бенефициент там е посочено следното: ВДУ 0515 (военна част), Киев, Украйна. Сметката би трябвало да е в Укрексимбанк (Украинска вносно-износна банка).

 

Само че на страницата на английски език на въпросната банка такава сметка няма. Там има няколко банкови сметки, като бенефициенти са различни украински държавни структури и компании, включително украинското министерство на отбраната.

Няколко часа по-късно в публикацията на профила на Петков банковата сметка вече беше сменена. Този път IBAN: 963223130000025307010029738. Тези данни присъстват в посочената в предишния параграф информация на английски език Укрексимбанк, като бенефициент е украинското министерство на отбраната.

 

Всичко това предизвика вълна от среднощни коментари във Фейсбук. Един от най-интересните е обяснение от профила на Лена Бориславова под публикация на Теодор Михайлов, който е едно от известните лица на "Да, България". Там е написано, че "и двете сметки са подадени от украинското посолство" и че "утре посолството ще публикува и двете сметки – за да са спокойни всички".

 

Журналистът Григор Лилов обаче се съмнява, че всъщност става въпрос за измама. Самият Михайлов също коментира темата и казва, че сметката се появява в "многократно редактиран пост" на фейсбук страницата на украинското посолство в България.

 

Лилов смята, че сметката е опит да бъдат подлъгани хора да дадат пари, който е изфабрикуван от хакери. "Започналата проверка на двете украински банки, както и на разузнавателните служби на Украйна сочи, че тази сметка е на някакво НПО, подозирано във връзки с агресора. За първи път тази измама се появи на 27 февруари в профила на някакъв си украинско-американски икономист Роман Шелемета и после в началото на март. Още на 27 февуари сигнализирах ДАНС, БНБ и украинското посолство, което веднага взе мерки, макар че денят беше почивен. Съответно публикувах пост и предупредих видни коментатори във Фейсбук, публикували банковата сметка, че става дума за измама. Пиша двете банки, защото измамата с фишингбанковата сметка през февруари и началото на март се появи с адресат Националната банка на Украйна", категоричен е Лилов.

 

Около полунощ, във Фейсбук страницата на посолството на Украйна беше изказана благодарност на Петков и публикувани банкови сметки. Едната е същата, която първоначално се появи в профила на Кирил Петков. Има и друга информация, включително втората сметка, появила се при редакцията на публикацията на Петков: 

The Ministry of Defense of Ukraine, 6, Povitroflotskiy Pr., Kyiv, Ukraine, 03168 UA963223130000025307010029738. Bank Name: JOINT STOCK COMPANY

За финал засега - украинският външен министър Дмитро Кулеба благодари на Петков в Twitter за инициираната кампания.

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04. - Ожесточени боеве в Донбас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика