Строителите излизат на протест в София

3181
Строителите излизат на протест в София
Снимка: БГНЕС

Утре, 12 декември, ще има протест на строителния бранш - с 1000 машини, които ще бъдат "стоварени" на бул. "Цариградско шосе" от 7:00 до 12:30 часа, в посока Враня. Това заяви председателят на УС на Камарата на строителите в България Илиян Терзиев, предаде БГНЕС.

Причината за протеста е обидата от страна на строителите, че в последните месеци имало много публични обвинения за некачествено строителство и нагласени обществени поръчки. Припомняме, че Строителната камара поиска от БСП да отзове четирима свои депутати - Елена Йончева, Георги Свиленски, Крум Зарков и Христо Проданов, които поискаха независима техническа експертиза на магистралите "Тракия", "Хемус", "Струма" и "Марица", пътя Русе-Видин и Околовръстния път на София. В отговор всички социалисти в парламента се подписаха под искането, а за последно АПИ обясни, че нямало ред, по който да се правят проверки на вече пусната в експлоатация инфраструктура и затова предложи да се създаде работна експертна група, която да измисли решение.

НПО се закани да оправи мантинелата при Своге, след като държавата не иска

Ако до понеделник, 17 декември, не бъде сменена мантинелата при Своге, ще я сменим ние, надявам се да ни подкрепят и граждани. Това зая...

С утрешния проест Камарата на строителите ще иска срещи с президента, премиера, председателя на парламента и депутати. Подписка с 53 000 подписа на строители ще бъде внесена в парламента в 9:30, а след това ще има срещи в Министерски съвети при президента, уточниха от камарата.

Подписката цели спиране на използването на бранш за политически цели. "Искаме плановост и предвидимост за развитие на сектора в дългосрочен план. Ние не сме молили категорично освен за подкрепа на бранша. Хората, които в момента ни атакуват, са БСП. Нашето желание е тези срещи, очи в очи с българската държава и общественост, да опровергаем всички внушения и недоказани твърдения. Ще изразим категоричното си несъгласие с такава пропаганда и използването на съдбата на над 250 хиляди строители и техните семейства за трупане на политически дивиденти", категоричен е Терзиев.

"Според бранша през следващия програмен период се очаква усвояване между 12-15 милиарда евро. Няма фирма в Европа, която да не желае да участва в разпределението на тази баница. Но, българските фирми пак ще строят в консорциуми и занапред. Да сте виждали немски строители, идват само като консултанти. Строителният ни бизнес ще бъде пречка за западните фирми. Това е основната атака“, убедени са от сдружението.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика