Строителите дават една седмица на БСП да махне четирима депутати заради скандалите с пътищата

4951
Строителите дават една седмица на БСП да махне четирима депутати заради скандалите с пътищата
Снимка: КСБ

Ще тръгнем към граждански протест в рамките на законността. Имат срок до 18 ноември да помислят. Това заяви инж. Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България (КСБ), визирайки твърдата позиция на строителите заради политическите обвинения към тях. Той не отговори пряко дали протестът ще е такъв, че четирима депутати от БСП да не могат да отидат на работа, както се оплака соцлидерът Корнелия Нинова, а само уточни, че с протеста ще се иска народните представители да не отиват на работа.

По думите на Мазнев търпението на Строителната камара е изчерпано. Той обвини всички политици за непремерени думи спрямо строителния бранш, но строителите искат оставката на депутатите от БСП, поискали проверки на пътища от АПИ (Елена Йончева, Георги Свиленски, Крум Зарков и Христо Проданов поискаха независима техническа експертиза на магистралите "Тракия", "Хемус", "Струма" и "Марица", пътя Русе-Видин и Околовръстния път на София), макар че камарата отрича това да е причината за искането – причината била политическото говорене. Мазнев напомни пред БНТ, че що се отнася до строителството има други звена – проектанти и контрол.

АПИ: 360 м от пътя край Своге не отговарял на изискванията

"В участък от 360 метра от пътя съставът на асфалтовата смес не е отговарял на утвърдената рецептура. Няма подмяна на документи по случ...

Конкретно за участъка в Своге, след като беше попитан за извадения от Елена Йончева протокол, че още през 2017 година е имало констатация за подмяна на асфалта, Мазнев охарактеризира случая като "хипотеза" и поиска наказания да има при твърди доказателства. Знаете ли колко е лошо върху една малка истина да се надградят много лъжи, попита той, визирайки изказването и на Румен Радев по въпроса, като се оплака, че строителите били наречени "убийци". Не можем и не желаем да се защитаваме и даваме обяснения пред медиите, добави още Мазнев.

Винаги е възможно и сме допускали някои грешки, но не искаме това да се превръща в политическо говорене, подчерта изпълнителният директор на Строителната камара. Той е убеден, че когато се спазват процедурите, няма да има допускане на грешки, които да убиват хора. Но Мазнев определи като "доста несъвършени" законовите изисквания и добави, че има "половинчати" мерки в тази насока.

"Безспорно все още искаме оставките на четиримата депутати от БСП, те са заради политическото говорене и уронването на авторитета на строителния бранш с необосновани внушения за корупция, а не заради експертизата относно качеството на изпълнение на определени проекти от пътния сектор. Искаме г-жа Йончева да обясни къде е връзката корупция –качество. Когато искаш да ти дойде майстор и да ти направи банята и се получат някакви отклонения в качеството, има ли корупция? Недостатъци, свързани с качественото изпълнение има навсякъде по света. Но когато се говори за корупция и се увлича цял бранш с такива тежки обвинения, когато се говори преди да има каквито и да е доказателства- това уронва престижа както на бранша, така и на заетите в него хора. Вече станаха твърде много атаките срещу нас. Това влияе върху доверието от чуждите ни партньори", заяви Мирослав Мазнев и през почивните дни.

Изпълнителният директор на КСБ каза и, че заради такива политически приказки могат да бъдат спрени европрограми и това да остави без работа хиляди хора. Затова КСБ е поискала среща с ОЛАФ.

Държавата вече мисли за по-строги наказания за строителния надзор

Да се отнема лицензът на фирма за строителен надзор при две нарушения, а не при три. Това e една от промените, които ще залегнат при пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Депутат от ГЕРБ подаде оставка в последния ден на парламента

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика