Съдът постави държавата в положение партер за пътно поддържане

1010
Съдът постави държавата в положение партер за пътно поддържане
Снимка: АПИ

За пореден път Конституционният съд взе решение, с което обезсилва решение на Народното събрание. Този път става въпрос за договорите за пътно поддържане.

През пролетта на 2022 година парламентът реши да бъдат платени половината от парите по договорите за пътно поддържане, а останалото – след негово последващо решение. Но сега Конституционният съд направи възможно всяка претенция от пътния бранш да стигне до съда - след като от ГЕРБ го сезираха. Освен това обявяването за противоконституционен на акта на Народното събрание отваря вратата пред фирмите да предявят искове за вреди, ако са понесли такива от действието му, предупреждава "Лекс".

НАП: Строителните фирми укриват данъци за 480 млн. лв. годишно

Националната агенция за приходите (НАП) обяви, че поставя на фокус строителните фирми и предприемачите в строителството, за които тради...

Какво беше решението на парламента - той "одобри" АПИ "да заплати от утвърдения си бюджет за 2022 г. 50 на сто от всички финансови задължения на агенцията, възникнали по изпълнени дейности, сертифицирани до момента на влизане в сила на това решение, възлагани въз основа на договорите за извършване на поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации) на републикански пътища, включително ремонти на отделни пътни участъци, ремонт на мостови съоръжения и тунели". За плащането на останалите пари е необходимо второ решение на НС след доклад на работна група. Парламентът "одобри" да бъдат платени изцяло задълженията за поставяне на мантинели, пътни знаци и маркировка. Само че с това решение беше създадена неравнопоставеност -  няма значение точно колко работа е свършена по всеки договор за пътно поддържане, плаща се 50% от договора. Т.е. възможно е изпълнението да е 85 на сто или 10 на сто, но и в двата случая се плащат по 50%.

ОЩЕ: Ловък държавен трик срещу пътните строители - поръчки за по-евтини договори за зимно почистване

Решението на Конституционния съд не ме учудва. Още преди да стана министър, бях казал, че не е работа на Народното събрание да определя начина на плащането. Това е от компетентността на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и евентуално на Министерския съвет при разпределянето на бюджета. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

"Имахме готовност за това решение. Въпросът е, че след него в бюджета на държавата няма определени пари. Когато е взимано, държавата не е предвидила пари за разплащането към пътните фирми за извършено строителство от предишни периоди. Сега на служебния кабинет се пада тежката задача да намери решение за разплащане на средствата. Дали ще бъдат в бюджета за тази година или ще бъдат заложени за следващата, парите на пътни фирми трябва да бъдат платени. Лошото е, че с всеки изминал ден стават повече", уточни Шишков.

Караджов обвини Петков за пътищата и отхвърли призива му да уволни шефа на АПИ

Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов обвини премиера в оставка Кирил Петков за патовата ситуация с ремонтите на пътищата. С...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика