Война в Тайван ще намали световния БВП с 10%: Колко ще загубят Китай и САЩ?

1712
Война в Тайван ще намали световния БВП с 10%: Колко ще загубят Китай и САЩ?
Снимка: iStock

Война за Тайван би струвала толкова много, че дори Китай има причина да не рискува. Bloomberg Economics оценява, че един такъв конфликт ще струва 10 трилиона долара, което се равнява на около 10% от световния брутен вътрешен продукт. Това е повече от икономическия удар, понесен след началото на войната в Украйна, пандемията COVID-19 и световната финансова криза от 2007-2008 г.

Нарастващата икономическа и военна мощ на Китай, засилващото се чувство за национална идентичност на Тайван и влошените отношения между Пекин и Вашингтон означават, че условията за криза са налице. Изборите в Тайван на 13 януари са потенциална точка на напрежение.

Още: САЩ правели биооръжие с кръв от тайванци: Китай плаши преди изборите в Тайван

Може ли Китай да нападне?

Малцина смятат, че има голяма вероятност от предстоящо китайско нахлуване. Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) не струпва войски по крайбрежието. Съобщенията за корупция в китайската армия поставят под съмнение способността на президента Си Дзинпин да проведе успешна кампания. Американски официални лица твърдят, че напрежението донякъде е намаляло на срещата на върха през ноември между президента Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин.

Още: Си Дзинпин не вярва на военните си и Тайван може да е спокоен - засега

Експертите по национална сигурност в Пентагона, мозъчните тръстове в САЩ и Япония и световните консултантски фирми разработват сценарии от китайска морска "карантина" на Тайван до завземане на отдалечените тайвански острови и пълномащабна китайска инвазия.

Нахлуването на Русия в Украйна и недостигът на полупроводници, когато светът се отвори отново след COVID-19, дават малка представа за това, което е заложено на карта за световната икономика. Въздействието на войната в Тайванския проток би било много по-голямо.

Още: Китай изстреля сателит над Тайван, сигнали за тревога на острова

Цената на кризата при два сценария

В Тайван се произвеждат повечето от съвременните полупроводници в света, както и много чипове. В световен мащаб 5,6% от общата добавена стойност идва от секторите, които използват чипове като директни суровини - близо 6 трилиона долара. Общата пазарна капитализация на 20-те най-големи клиенти на гиганта в производството на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) е около 7,4 трилиона долара. Тайванският проток е един от най-натоварените транспортни пътища в света, пише агенция Bloomberg, цитирана от The Japan Times.

Още: Готов ли е Китай да нападне Тайван след новогодишната закана на Си Дзинпин? Геополитически анализ

Bloomberg Economics моделира два сценария - китайска инвазия, която да въвлече САЩ в местен конфликт, и блокада, която да откъсне Тайван от търговията с останалия свят. Използван е набор от модели, за да се оцени въздействието върху БВП, като се вземат предвид ударът върху доставките на полупроводници, смущенията в корабоплаването в региона, търговските санкции и мита, както и въздействието върху финансовите пазари.

Снимка: iStock

Най-големият удар ще дойде от липсващите полупроводници. Фабричните линии, произвеждащи лаптопи, таблети и смартфони, ще забуксуват. Автомобилите и други сектори, в които се използват чипове от по-нисък клас, също биха понесли значителен удар.

Пречките пред търговията и значителният шок от намаляване на риска на финансовите пазари увеличават разходите.

Още: Си Дзинпин с нова претенция към Тайван: "Китай със сигурност ще бъде обединен"

Какво ще загубят Китай и САЩ?

В случай на война икономиката на Тайван ще бъде унищожена. Въз основа на съпоставими скорошни конфликти Bloomberg Economics изчислява, че БВП ще бъде засегнат с 40%. Населението и промишлената база, концентрирани по крайбрежието, ще увеличат човешките и икономическите загуби. За Китай, с прекъснати отношения с основни търговски партньори и без достъп до съвременни полупроводници, БВП би претърпял удар от 16,7%.

За САЩ, които са по-далеч от центъра на събитията, но все пак подкрепят Тайван, поради зависимостта на Apple от азиатската верига за доставки на електроника БВП ще намалее с 6,7%.

За света като цяло БВП ще намалее с 10,2 %, като най-силно ще бъдат засегнати Южна Корея, Япония и други икономики от Източна Азия. Основното допускане в този сценарий е, че САЩ ще успеят да привлекат съюзници за съгласувани и строги икономически санкции срещу Китай.

Направен е и модел на това какво би означавала за световната икономика едногодишна блокада на Тайван от страна на континентален Китай. За Тайван - малка, отворена икономика, която процъфтява благодарение на търговията - БВП през първата година ще спадне с 12,2%.

Още: Си Дзинпин е предупредил Байдън какво ще направи с Тайван

За Китай, САЩ и света като цяло БВП през първата година ще спадне съответно с 8,9%, 3,3% и 5%.

Ключова несигурност в анализа е степента, в която липсващата продукция на полупроводници от Тайван може да бъде заменена от продукция на други места, да бъде заобиколена от производствените фирми или да бъде подкрепена от запасите.

За съвременна електроника, като например смартфони, използващи най-съвременни чипове, това се изразява в 60% намаление на производството в сценария на блокада, което нараства до 85% в сценария на война, когато достъпът до южнокорейското производство също е силно ограничен.

За секторите, в които се използват логически чипове - например за автомобилите и домашната електроника, ще има 35% намаление на производството при сценарий на блокада и 62 % при сценарий на война, когато производството от Китай, Япония и Южна Корея също ще е загубено.

Още: Тайван си напазарува ракети за изтребители от САЩ

Реалността може да се окаже по-добра. Например други държави могат да увеличат производството на чипове или автомобилните фирми могат да намерят заобиколни пътища за липсващите суровини.

Може да бъде и по-лошо - например, ако тайванските чипове не могат да бъдат заменени и използването им е широко разпространено сред продуктите. Ако производството на всички сектори, използващи чипове, се сведе до нула, ударът по световния БВП при военния сценарий се увеличава от 10,2% на 14%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика