Westinghouse предложи по-ниска засега цена от необходимото за седми блок

24128
Westinghouse предложи по-ниска засега цена от необходимото за седми блок

Цената на електроенергията от седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде 75 долара на мегаватчас. Това показват изчисленията на Westinghouse - дъщерната компания на Toshiba, която сключи акционерно споразумение относно седми блок на Козлодуй и която представи своя икономически анализ днес.

Според прогнозите на компанията тази цена би покрила разходите по изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Представените данни на американската компания за разходите по проекта сочат сумата от 5,3 млрд. долара. Това е и цената, която Westinghouse ще предложи на България.

Westinghouse: Седми блок на Козлодуй е под 10% от БВП-то на България

Прогнозната цена на 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" по технологията АР-1000 на Westinghouse е под 10 % от БВП на страната. Това се казва...

Цената, обаче, най-вероятно ще е по-ниска от необходимото. Изчисленията на американците при ръст на икономиката на България от под 2% показват, че цената на блока ще е поне 7,7 млрд. долара.

Приходите от продажбата на ток от централата за 20 години ще бъдат 11 млрд. долара, сочат още изчисленията на американската компания. Прогнозите са седми блок да работи 60 години. Няма обаче все още оценка за разходите по извеждане от експлоатация на мощността, защото периодът на работа е много дълъг и нямало как да се сметне година по година колко би струвало.

Ръководството на Westinghouse се надява проектът да получи одобрението на българската държава и да започне да се развива. Около три години ще бъдат необходими за финансовото структуриране на проекта т.е. за инвестиционното решение, а най-рано електроенергия ще може да започне да се произвежда от 2025 година.

Референдум в Румъния против седми блок

Споразумението с Westinghouse беше публикувано, но с куп скрити страници

В съотвествие с призивите за оповестяване на акционерното споразумение между АЕЦ „Козлодуй” и Westinghouse, то вече е качен...

Припомняме, че в Крайова вече тръгна инициатива срещу строежа на седми блок на атомната ни централа. Очакванията са в края на април или началото на май тази година да бъде проведен плебисцит, ако няма процедурни спънки.

Още в края на миналата година Румъния е поискала от България данни за очакваните ефекти от новата мощност върху здравето на гражданите. Actualno.com изпрати своите въпроси по темата на енергийното министерство, като очакваме отговор най-късно до средата на март. Зададохме въпрос и дали е вярно, че ще бъде заложена застраховка при ядрена авария на мощността от само 49,1 млн. евро, а не безлимитна такава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика