Румъния иска да знае какви са ефектите върху здравето от АЕЦ Козлодуй

12105
Румъния иска да знае какви са ефектите върху здравето от АЕЦ Козлодуй
Снимка: БГНЕС

Седем – точно толкова са исканията, отправени от Румъния във връзка с евентуалното бъдещо изграждане на седми блок на АЕЦ Козлодуй. Исканията са представени в официално писмо от румънския министър на околната среда Грациела Гравилеску до българския министър на околната среда Ивелина Василева. Писмото е с дата 30 декември, 2014 година, а най-важното искане е в срок от 12 месеца да бъде разработено и завършено проучване относно ефекта върху околната среда и здравето на хората, предизвикан от сегашната дейност на централата плюс бъдещите дейности по изграждането на седми блок – на самата площадка на Козлодуй и в близост до нея.

Какво още иска Букурещ – на първо място незабавни разговори за промяна в двустранното споразумение между България и Румъния за ранно предупреждение в случай на ядрен инцидент. Румъния иска създаване на механизъм за незабавно уведомяване на местните власти на своя територия, които могат да бъдат засегнати от авария в седми блок на централата. Освен това румънците искат осигуряване на същите указания за защита на румънските граждани в ранната фаза на инцидент, каквито ще се приложат в България.

Проф. Симою за Actualno.com*: Роналдо може да е по-скъп от авария в седми блок на Козлодуй

Вчера (16 февруари) представихме първата част от разговора ни с професор Ади-Мария Симою относно евентуалното изграждане на седми блок ...

На второ място Румъния настоява за преоценка на параметрите на опасност от ядрен инцидент в случай на земетресение. Исканата оценка е за сигурност при катастрофичен трус от 1 на 10 хил. години – т.е. новата мощност да може да издържи на най-силния възможен трус, който би се случил за период от 10 хил. години. Оценката трябва да бъде направена от независими експерти, съгласно нормите, приети от Международната агенция за атомна енергия.

Когато бъде завършен дизайна на седми блок, България да предостави на Румъния резултатите от оценките на безопасност, в това число на оценката за честота на възможни инциденти, които биха довели до изпускане на радиация и ефекта ѝ върху населението и околната среда.

Букурещ иска и програма за обмен на информация в реално време – както автоматични системи, така и системи, управлявани ръчно, както и информация за ефекта от работата на седми блок на Козлодуй върху околната среда и здравето на гражданите. Освен това операторът на седми блок трябва да бъде задължен да качва на сайта си Годишен екологичен доклад на английски език с информация за всички мерки, вземани за защита на околната среда при работата на мощността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)
Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Атмосферното налягане ще се понижава и вечерта вече ще е близко до средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 1 май. Какви...