За олиото: Имало много, но се създала паника и затова поскъпнало. Почна пазарене за зърното

6934
За олиото: Имало много, но се създала паника и затова поскъпнало. Почна пазарене за зърното
Снимка: iStock

Когато има едно голямо търсене, нормално е цената да върви нагоре. Не знам дали е спекула, какво е. Управляващите внесоха една голяма паника в населението. Зърно и слънчогледово семе има. Това заяви Илия Проданов, зам.-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Проданов обясни какво има предвид с вметката си за управляващите – че 10 дни назад имало спиране на износа на зърно. Че има заповед за това беше отречено от властта, включително от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в отговор на въпрос на Actualno.com. Оттам казаха и, че внос на пшеница и зърно от Русия и Украйна няма, освен за посеви т.е. цената на хляба не зависи от руския и украинския внос. А Проданов обясни, че държавата забавила износа, за да прави разчет колко зърно има. Затова и зърнопроизводителите били "в негласна протестна готовност".

Асен Василев: Пролет на високи цени за горивата и продуктите не се задава

Опашките за гориво и олио са организирани акции с цел манипулиране на пазара и всяване на паника, смята министърът на финансите Асен Ва...

Износът сега е затруднен – бави се заради повече проверки и от Агенция "Митници", каза Проданов пред БНТ и така потвърди информация, дадено от зърнопроизводители и търговци пред Actualno.com. Със сигурност износът върви по-бавно от нормални времена, заяви Проданов. Можеше държавата да се свърже първо с нас, а не да създава паника – ако няма накъде да изнасяме, няма на кого да продадем, затова земеделски производители панически продаваха, подчерта зърнопроизводителят.

Според Проданов, още от есента имало повишение на цената на олиото, но по думите още тогава производителите купили слънчогледово семе и всъщност не купуват масово сега, когато цената била от 1,70 до 2 лева.

Държавата ще купува зърно, но не знаем при какви условия – беше засекретена съответната комисия. Чува се, че ще трябва производителите да го съхраняват – нямаме такива условия, посочи още Проданов. Според него, на Софийската борса цената на зърното не е реалната в момента. На международните пазари сега е около 370 лв. на тон. Държавата казва 1,1 млрд. лева за изкупуване на зърно, добави Проданов и не направи сметка каква би била цената тогава, защото не се знае какво точно ще се изкупува - за последно уж данните са за пшеница и царевица.

Унгария забрани износа на зърно, но тя не е износител - там няма зърно. Румъния не го е забранила, даде примери Проданов. В България има достатъчно свободни количества, но държавата трябва да се намеси на пазарен принцип - т.е. да предложи по-добра цена.

НАП проверява големите производители на олио

Националната агенция за приходите извършва проверки и наблюдение над големи производители на олио в страната, предаде БНР. Те са започ...

Истерия: Огромни опашки за олио се извиха пред магазините от ранни зори (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика