Заместник-министър: Програмата за възобновяеми източници е с висока добавена стойност

2114
Заместник-министър: Програмата за възобновяеми източници е с висока добавена стойност
Снимка: Министерство на енергетиката

Нови идеи и добри практики, свързани с Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ (ВЕЕЕЕС), обсъдиха на международна дискусия в София представители на институциите, местната, власт, бизнеса, неправителствени организации, научните среди, финансови експерти. Основните коментирани теми бяха енергийните спестявания, използването на геотермалната енергия, енергийният мениджмънт, съобщиха от Министерство на енергетиката.

Събитието бе част от двудневната конференция „Енергия за зелено бъдеще“, организирана от Министерството на енергетиката. Ведомството е оператор по програмата по силата на Меморандума за разбирателство по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 между Република България и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия. Партньори по програмата са Дирекцията за енергийни и водни ресурси NVE на Норвегия и Националният енергиен орган OS на Исландия. Специално за събитието гостува Кирстен Вестгаард, представител на NVE.

Общата стойност на програмата е близо 33 млн. евро, от които 28 млн. евро безвъзмездна финансова помощ за намаляване на въглеродната интензивност и повишаване сигурността на доставките, посочи при откриването на срещата зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова, ръководител на програмния оператор по ВЕЕЕЕС. ОЩЕ: Над 500 фирми ще получат 200 млн. лв. за собствени ВЕИ

Към момента в изпълнение са четири процедури. По енергийна ефективност и модернизация на уличното осветление се финансират 24 проекта, повечето от които са успешно приключили, стана ясно от думите й. По процедурата за енергийна ефективност в сградите и превръщането им в сгради с близко до нулевото потребление на енергия в реализация са 16 проекта в общините. По оползотворяване потенциала от геотермална енергия за отопление и охлаждане на сгради се изпълняват 6 проекта за обновяване на отоплителната система в общински сгради, съобщи още зам.-министърът. Тя допълни, че по най-новата процедура на министерството за енергийна ефективност в индустрията в момента се сключват договори за финансиране по 17 проекта - за купуване на енергийно ефективни машини в предприятията. Изпълнението на всички проекти по програмата ще приключи до края на април 2024 г.

Програмата подкрепя и двустранните сътрудничества чрез фонд, който дава възможност за непосредствен обмен на опит между заинтересованите страни и държавите донори Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Вече близо 20 общини и компании са се възползвали от нея. ВЕЕЕЕС има изключително високо ниво на партньорство на ниво проект - над 90 на сто от финансираните проекти се изпълняват в такова сътрудничество. Така се формира голяма добавена стойност в обмена на добри практики, важни за прехода и трансформацията на енергетиката към зелените изисквания, обобщи Ива Петрова. Те са изяло в духа на основните цели на програмата - намаляване на въглеродната интензивност и повишаване сигурността на енергийните доставки чрез насърчаване на енергията от възобновяеми източници, подобряване на енергийната ефективност в сградите, индустрията и общините и не на последно място – издигане качеството на експертния капацитет.

В рамките на дискусията представители на местната власт в София, Шабла, Малко Търново, Варна, Бургас, Велинград и др., както и редица водещи консултантски компании демонстрираха презентации за успешните си проекти за чиста енергия и енергийна ефективност. Събитието беше излъчвано онлайн във фейсбук профила на Министерството на енергетиката. ОЩЕ: Най-големият офшорен вятърен парк в света вече работи напълно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика