Над 500 фирми ще получат 200 млн. лв. за собствени ВЕИ

1508
Над 500 фирми ще получат 200 млн. лв. за собствени ВЕИ
Снимка: iStock

Предвижда се, че около 500 предприятия ще бъдат подкрепени с 200 млн. лева за изграждане на нови системи за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за собствено потребление по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Това каза главният директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" (ГД ЕФК) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) Илияна Илиева в интервю за БТА преди началото на информационния ден по представяне на процедурата "Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията".

Илияна Илиева изтъкна, че едно от основните изисквания по процедурата е да има батерия за локално съхранение на част от произведената ВЕИ енергия. Освен това през първите 5 години предприятията ще могат да ползват произведената от тях ВЕИ енергия само за собствено потребление и няма да имат право да я продават.

Страните в ЕС ще увеличат дела на възобновяемата енергия на 42,5 %

Главният директор на ГД ЕФК обясни, че процедурата е за собствено потребление на енергия на предприятия от почти всички сектори на българската икономика и почти всички категории от гледна точка на Закона за малките и средните предприятия. По думите й има много малки изключения, като даде за пример, че производителите на електрическа енергия разбираемо са изключени от тази процедура, защото тя е за производство на ток за собствено потребление. Финансовият сектор също е изключен. В масовия случай е 50 процента собственото участие, но то може да бъде и малко по-голямо. Това ще се решава в зависимост от категорията на предприятието и региона, в който то извършва дейност, обясни експертът.

Пеканов се похвали със стартирала нова програма по ПВУ за 200 млн. лв.

Вчера беше официално открита за кандидатстване една от най-чаканите програми за финансова подкрепа от Плана за възстановяване и устойч...

Изградените ВЕИ мощности вероятно няма да може да задоволят изцяло потреблението на предприятията, но в значителна степен би им помогнало да си намалят сметките за електроенергия, коментира още главният директор на ГД ЕФК.

Срокът за кандидатстване е до 15 май, 16:30 часа, посочи Илияна Илиева. След този час няма да бъдат разглеждани проектни предложения, които са подадени. За около 2-3 месеца ще се направи оценка на предложенията, след което ще има около 1 месец за тяхното договаряне. Проектите ще може да започнат да се изпълняват след този срок. След подаване на проектното предложение е допустимо предварително изпълнение на тези договори. Срокът за изпълнение на програмата е 18 месеца от подписване на договора.

Предвидени са 200 млн. лева, но ако има предприятия, за които няма да стигне финансиране, има възможност за осигуряване на допълнителни средства, добави главният директор на ГД ЕФК.

Основен технически показател е обемът на фотоволтаичната система. Максималната мощност е до 1 мегават, обясни държавният експерт към главната дирекция в МИР Росен Драганов по време на представянето на процедурата, което се провежда в БАН. Кандидати по нея са малки и средни предприятия и затова се счита, че тази мощност е достатъчна за техните нужди. Драганов посочи, че 75 000 лева е минималното безвъзмездно финансиране, а 1 000 000 лева е максималното. Една системата се изгражда за около 6-8 месеца, обясни експертът към главната дирекция в МИР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика