България е на 43-то място по училищни знания в света

7453
България е на 43-то място по училищни знания в света

България е на 43-то място в глобалното класиране на училищните знания, съставено от аналитичния център на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Според данните, изчислени на базата на тестове на 15-годишни деца по математика и науки, страната ни се нарежда във втората половина на класацията, която разглежда показатели в общо 76 страни. Подробностите около училищно класиране, цитирано от Би Би Си, ще бъдат представени на Световния образователен форум в Южна Корея през следващата седмица.

Изоставаме в целите за образование на ЕС

България изостава в постигането на целите, заложени от Европейския съюз в стратегията за образование Европа 2020. През 2014 г. 12,9% от...

Безспорен фаворит в него е Азия като под номер едно по училищни знания се нарежда Сингапур, следван от Хонконг на второ място, Южна Корея на трето и Япония и Тайван, които делят четвъртото.

Челната десетка се допълва от Финландия, Естония, Швейцария, Холандия и Канада. На последно и предпоследно място се нареждат съответно Гана и Южна Африка.

Според икономическия аналитичен център изследването е показало ясната връзка между образованието и икономическия растеж. "Това е първият път, в който имаме истинско глобално измерване на качеството на образованието", каза образователният директор на ОИСР Андреас Шлайхер. Според него идеята е на повече страни да им се даде възможността за сравнение с лидерите в образованието и да открият своите силни и слаби страни.

Анализът, базиран на резултати по математика и науки, представя много по-мащабна картина на образователните стандарти по света от тестовете на ОИСР "Пиза", които се фокусират върху влиятелните индустриализирани страни.

Финландия започна революция в образованието

Финландия е известна с високо си ниво на образование. Нивото на грамотност в страна е 100% и заема едно от първите места по оценка на н...

Според Шлайхер една от причините за добрите резултати на азиатските ученици е и защото страните от континента разчитат на добри преподаватели. "Тези страни са също така много добри в привличането на най-талантливите учители в най-предизвикателните класни стаи, така че всеки ученик да има достъп до отличен преподавател", казва още той.

Освен общото класиране от ОИСР представят и икономическия потенциал за растеж на Брутния вътрешен продукт (БВП) на държавите, ако всички 15-годишни получат поне основни знания. По този показател БВП на страната ни би могла да нарасне с 496%.

Водещи по този показател са страни от Африка – на първо място е Гана, следвана от Южна Африка и Хондурас. В челната десетка, освен Мароко, Оман, Ботсуана се нарежда и Македония с възможен растеж на БВП от 1137%.

Подобряването на образованието по света ще произведе "дългосрочни икономически ползи, които могат да бъдат феноменални", казва още Шлайхер.

Законопроектът за предучилищно и училищно образование застрашава приобщаващото образование

Проведе се Кръгла маса в Парламента относно Законопроекта за предучилищно и училищно образование и приобщаващото образование На 27.03 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование