Дистанционно обучение в настоящата му форма изглежда води до големи проблеми за децата

23860
Дистанционно обучение в настоящата му форма изглежда води до големи проблеми за децата
Снимка: iStock

От 29 октомври започна дистанционно обучение за гимназистите от цялата страна. Какво наложи точно тази група ученици да премине на този вид обучение - аргументи трудно се чуха, образователният министър единствено говори за ТЕЗИ ДАННИ! Постепенно по решение на директорите на училища и с разрешението на МОН други учебни заведения също преминаха към дистанционно обучение (ДО). Въпреки многократните уверения, че целта е да се запази присъственото обучение, на практика все повече деца преминават на дистанционна форма на обучение. В някои училища бяха проведени анкети сред родителите относно преминаването към ДО, но при решение за прекъсването на присъствения учебен процес резултатите от анкетата не бяха представени сред аргументите за решението. Това навежда на мисълта, че по-голямата част от родителите са изразили подкрепата за присъствено обучение.

(Не)очаквани трудности

Въпреки че целият втори срок на изминалата учебна година премина под формата на дистанционното обучение, не всички се оказаха подготвени за нея. Преди учителите подбираха платформа за онлайн обучение според предпочитанията си, а сега за всички е избран вариантът MS Teams и онези, които не са работили с него, имат нужда от време да свикнат. Така почти седмица след обявеното начало на ДО за гимназистите нещата все още се стиковат. По свидетелства на потребители - учители и родители, това е най-лошият вариант от съществуващите платформи. По време на ДО през миналата учебна година повечето ползваха Zoom или Google classroom, които позволяват както обхват на всички ученици, които са на линия, така и по-добро качество на връзката. Освен това MS Teams e най-малко интуитивната програма, създавайки трудности на по-възрастните учители и тези, които не са на "ти" с технологията. Проучване на Института за изследване на образованието отбелязва, че "въпреки значителната свобода на избор, която им беше предоставена, за 48% от училищата водещ фактор при избора на платформи са били препоръките на МОН", т.е. MS Teams.

Проблем има и в гимназиите, в които се провеждат практически занятия. На въпрос на Actualno.com помислено ли е да се направи изключение за учениците от гимназиален етап от професионалните гимназии, в които се провежда обучение по практика (имайки предвид, че през изминалата учебна година тези занятия вече бяха пропуснати) и изготвен ли е план как това практическо обучение ще се навакса, от образователното ведомство отговориха: "Опитът от обучението в електронна среда през миналата учебна година показа, че учениците могат и от дома си да провеждат практически занимания, но това трябва сега да е само в краен случай. Учителите имат вече опит в ръководене на занимания онлайн – така работиха с учениците, които готвиха, кроиха или правиха чертежи, изработваха различни проекти, според специалността, в която се обучават. Практиката се провежда на групи и може да се създаде друга организация със спазване на стриктни епидемиологични мерки. На места учителите отиват в работилниците, включват компютрите и преподават онлайн на учениците.

Образователният министър е под карантина, не се мисли за масово дистанционно обучение

Образователният министър Красимир Вълчев е карантиниран за 10 дни. Причината – среща с потвърдено болен. Може би утре ще ми излез...

При невъзможност за работа в реална работна среда за учениците в дуална форма на обучение, може първо да се вземат всички общообразователни и теоретични предмети, а работата в реална работна среда да се осъществи, когато това е възможно. МОН препоръча на работодателите да подкрепят учителите и чрез дигитално съдържание по съответните професии, което може да се качва през профилите (акаунтите) на учителите в Националната електронна библиотека на учителите /Хранилище за електронно съдържание/, създадена от Министерството на образованието и науката".

Остава нерешен и въпросът за грижата за психическото състояние на учениците, които тъкмо се върнаха към нормалния учебен процес, пълноценното общуване с връстници и учители. Преминаването към ДО разочарова децата и оставането у дома в зимния период със сигурност ще се отрази отрицателно върху психиката им. На въпрос на Actualno.com дали е разработен план за оказване на психологическа помощ на учениците, а и на техните родители, от министерство на образованието отговориха: "В изготвените от МОН и МЗ насоки за обучение от разстояние в условията на COVID-19 е поставен специален акцент върху необходимостта от мерки, които да предотвратят напрежението сред децата и техните семейства, както и сред учителските колективи. Препоръчва се психолозите и педагогическите съветници да обсъдят с колегите си всички протоколи, които ще бъдат прилагани, като всеки трябва да осъзнава необходимостта от тяхното прилагане. В случаи на напрежение има практика да се оказва психологическа подкрепа на ученици и учители, да се разговаря спокойно за ситуацията и необходимостта от спазване на предпазните мерки, препоръчани от МЗ (здравно министерство)".

Очаквани вреди

През септември доц. д-р Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в "Александровска болница" и лекар на 2020 година, заяви пред БНР, че само за няколко месеца от март досега се е увеличило късогледството при деца, които са ползвали дигитални устройства.

"Не може да пренебрегнем факта, че дистанционното обучение изисква допълнително напрежение поради факта, че децата трябва да седят няколко часа на компютър, в голяма част от случаите на дигитални устройства. А именно мобилните дигитални устройства са изключително опасни. Те са натоварващи както за зрителната система, така и като цяло за детския организъм", допълни още той.

Родителски организации с отворено писмо в подкрепа на присъственото обучение в училищата

Редица родителски организации изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на образованието Красимир Вълчев и здравния...

Друг негативен фактор е настъпващата зима, която допълнително ограничава възможностите за движение на децата. Докато в училище детето е облечено и обуто и може да излезе за малко навън, в домашни условия междучасието не е достатъчно, за да може ученикът да се облече и обуе, за да глътне въздух.

Родители споделят, че от часовете, прекарани пред екрана, много от децата чувстват неразположение. Повечето от тях ползват екрана на телефон и таблет, чието малко пространство създава допълнителни усилия за взиране. Не всички домакинства имат възможността да осигурят компютър с достатъчно голям екран за децата си. Но дори и да го има, вредата за детския организъм остава. Не случайно в трудовото законодателство са описани положения за задълженията на работодателя да осигури медицински прегледи и очила за работниците, работещи с видеоекран.

За никого не е тайна, че ДО не може да замени като ефективност присъственото образование. При някои ученици от по-малките класове продължителността на учебния час е 30 минути. Това намалено време, допълнително влошено от негативите на електронната форма на обучение, допълнително ще влоши качеството на учебния процес.

В изследването "Оценка на въздействието на обучението от разстояние в електронна среда или други неприсъствени форми върху ефективността на училищното образование" на Института за изследване на образованието "данните показват, че родителите по-скоро не са съгласни с това, че децата им са успявали да усвояват учебния материал в същата степен, както при присъствените форми на обучение…

Директорите ще решават кога ще се учи дистанционно

Училищата ще могат да преминават към дистанционно обучение в електронна среда по предложение на техните ръководители. Това предвижда но...

Ясно се очертава недостатъчна ефективност на усвояването на материала в началните класове. Най-голям е делът на родителите на петокласниците, които смятат, че детето им е изоставало с ученето на материала спрямо това, което би научило в учебните часове в училище.

Родителите по-скоро не са съгласни с това, че децата им са успявали да усвояват учебния материал в същата степен, както при присъствените форми на обучение. Преобладаващ дял от тях или 58% са скептични относно това дали обучението от разстояние е успяло да постигне същата ефективност на ученето на техните деца от гледна точка на усвоения материал, както при присъственото обучение… Данните показват, че за 35% от родителите ученето на детето им по време на обучението от разстояние е било пълноценно. На обратното мнение са по-голяма част (47%) от родителите. Само 29% от родителите смятат, че обучението от разстояние има повече ползи, отколкото недостатъци".

Може би затова страни като Германия и Франция, които наложиха нови по-строги противоепидемични мерки, не спряха децата от училище.

Възможни варианти за ограничаване на щетите

Родители подсказват по време на контролни от вкъщи. Учителите притеснени

Едва 20% от родителите смятат, че децата им са показали по-висока мотивация към процеса на учене от разстояние в сравнение с присъствен...

Вече се заговори за идеята за редуване на деца или класове, които да имат присъствено обучение. Възможен ли е вариант, в който една седмица едни ученици да имат присъствено обучение, което да се предава онлайн за останалите?

Ако все пак дистанционното обучение се запази вероятно е добре да се помисли дали да не се ограничи броят на часовете, на които децата да „присъстват” дистанционно, за да се намали натоварването от времето, прекарано пред екрана. Това би могло да се случи, като се направи преценка при кои предмети най-много се изисква „присъствено” ДО.

Засега дистанционното обучение е предвидено да продължи до 12 ноември. Едно е сигурно - до тогава ще е трудно, ако продължи и след него – последиците за образователния процес, здравето и психиката на децата ще са непредвидими.

Може би не е далече времето, когато ще се появят първите искове от страна на родители за: дискриминация (защо учениците преминават на ДО, а детските градини продължават да работят), неосигуряването на технически средства за провеждането на ДО в домашна среда, неосигуряването на очила за видеоекран, щети нанесени върху здравето на детето от прекараното време пред екран, липсата на достатъчно движение, въздух, щетите върху психиката, причинени от прекъсването на социалния контакт със съучениците и др.

И това не е заплаха, това не е безотговорност към трудностите, които изпитват всички в условията на пандемията, а превантивен поглед върху бъдещите последици, защото деца и бъдеще са едно и са най-важното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com