Две трети от завършващите училище искат да напуснат мястото, където живеят

4533
Две трети от завършващите училище искат да напуснат мястото, където живеят
Снимка: Getty Images/Guliver

Много от 12-класниците търсят реализация в големите градове и в чужбина. Около две трети от завършилите средно образование през 2015 година имат нагласата да напуснат населеното място, в което живеят. Това коментира пред БНР председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски по повод подготвеното националното проучване, свързано с процента млади хора, търсещи реализация у нас и в чужбина.

"Липсата на възможност за намиране на работа е основната причина, която 60% от децата посочват като мотив за напускане на населеното място, в което живеят. Почти всяко второ дете посочва като причина за напускане невъзможността да получи високи доходи и да намери добра работа", обясни Дулевски. По думите му почти всяко четвърто дете посочва като мотив за миграция в друг град или държава недоброто образование, което може да получи в населеното място, в което живее.

Ново училище отвори врати в село Маноле, Пловдивско

Чисто ново училище с капацитет за 600 деца отваря днес врати в село Маноле, Пловдивско, предаде БГНЕС. Още две села от община Марица ...

Председателят на Икономическия и социален съвет обясни още, че около три четвърти от децата имат намерение да продължат да учат след завършване на средното образование.

"Желанието за продължаване на образованието нараства с големината на населеното място, в което живеят учениците, образователния ценз на родителите им и личния им успех. Половината от учениците искат да учат в чужбина, за да си осигурят по-висок стандарт за живот", каза той.

Тази година с почти 4% по-малко са първокласниците в страната за започващата днес учебна година в сравнение с миналата. 65 хиляди деца ще прекрачат училищния праг за първи път, като най-малко са първокласниците във Видин - 678. Новата учебна година започва нормално за повече от 750 000 ученици в страната, увериха от образователното министерство.

Сред преподавателите, най-търсени в страната, са били учителите по информатика и тези по чужди езици. Заради малкия брой ученици се е наложило закриването на пет учебни заведения.

Ремонтът на Старинното училище в Асеновград е към своя край

Ремонтът на Старинно училище "Свети Георги" в Асеновград, което започна преди около един месец, е към своя край. Сградата не е била рем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com