Държавното финансиране на частни училища ще бъде съпътствано с тежки условия

6317
Държавното финансиране на частни училища ще бъде съпътствано с тежки условия
Снимка: iStock/Guliver

Държавата поставя тежки условия пред частните детски градини и училища, за да получават държавно финансиране, става ясно от проект на наредба на просветното министерство, публикуван за обществено обсъждане.

Тя урежда реда за финансиране на частните заведения, които догодина за пръв път ще могат да получават държавна субсидия. Срещу това ще трябва поне 20% от децата да се приемат безплатно, включително деца и ученици с изявени дарби и със специални образователни потребности. Освен това ще има ограничение за размера на сумите, които могат допълнително да се събират от родителите, пише в. "Сега".

От новата учебна година 13 334 деца ще учат български език в 40 държави

Министерството на образованието и науката работи за въвеждане на дистанционно обучение по български език и литература, за да може повеч...

При кандидатстването за държавно финансиране частното училище или детска градина ще трябва да представя информация кои дейности се заплащат от родителите и какви са разходите, свързани с реализирането им. Трябва да приложат и механизъм за разделение на общите разходи, както и на активите и пасивите, свързани с дейностите по възпитанието и обучението на децата. Освен това се изисква още една справка - за планираните средства за финансиране на разходите и за извършените разходи.

Държавната субсидия може да се ползва само за задължително предучилищно обучение и за обучението по учебен план. Тъй като частните училища няма да могат да събират такси за неща, които се покриват от държавата, ще трябва да се прави сложно разграничаване на разходите. За тази цел всяко училище ще трябва да разработи механизъм за разделение на разходите за задължителното предучилищно и училищното образование за децата и учениците от общите разходи. Под общи разходи се разбират средствата за персонал, материали, консумативи, външни услуги, платени данъци и такси, осигуряване и поддръжка на сградния фонд. Ще има коефициенти за разделяне на разходите, които ще зависят или от броя на учениците в задължително обучение и в допълнителни платени форми, или от площта, ползвана за задължителния учебен план и за допълнителни занимания. Каква част от заплатите на учителите пък ще се покрива от държавата, ще зависи от броя часове, които те прекарват в задължителни "педагогически ситуации", както пише в наредбата, и в допълнителни.

Не става по-лесно и след спечелване на финансирането. Срещу него държавата слага таван на парите, които могат да се събират от родителите за компенсиране на разходи по поддръжка на материално-техническата база. Таванът се изчислява по формула, описана в наредбата, в която се вземат предвид данъчна оценка, овехтяване, възраст на конструкцията и пр. Няма да се мине и без отчети - и ежемесечни, и тримесечни, като последните ще се публикуват на интернет страницата на съответното училище. Получателят на държавно финансиране ще трябва да поддържа и заплати за персонала, които не могат да са по-ниски от средните за такива специалисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com