Красимир Вълчев: Не можем да си позволим да затворим образователната система за 6 месеца

5972
Красимир Вълчев: Не можем да си позволим да затворим образователната система за 6 месеца
Снимка: БГНЕС

"Няма да има нулева година, удължаването на учебната година за сметка на лятната ваканция е последен вариант". Това заяви пред БТВ министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Не е изключен вариант да се учи през юли, макар че тогава температурите са по-високи и не е удачно. Не е обсъждано и удължаване на коледната ваканцията. Няма да има проблем да отпадне материал за външното оценяване. Всички сме в трудна ситуация, нямаме лесни решения, подкрепям всяко едно решение на училищата да преминат в обучение в електронна среда. Не можем да си позволим да затворим образователната система за 6 месеца", изтъкна Вълчев.

Красимир Вълчев съзря "тиха революция" в българското образование

Мога да кажа, че направихме прехода към нови умения, нови знания. Това е преход, който се случва във всички образователни системи. Целт...

15 170 деца и 2401 педагози са поставени под карантина. Около 45% от училищата са на дистанционно обучение. Около 40% от учениците са онлайн след решение на областните щабове, а 5% учат дистанционно с разрешение на просветния министър. Той посочи, че това, което се случва в образователната система е функция от общата ситуация в страната. "В 7 области натискът върху здравната система е най-голям и се взе решение учениците между 6 и 12 клас да не учат присъствено", обясни Вълчев.

Той даде да се разбере, че няма никакви политически съображения в затварянето на училищата. “Следващата седмица ще обсъдим и задължителното носене на маски в клас. Аз съм по-скоро „за” при тези ученици над 4-и клас. Съжалявам, че не мога да говоря с всички учители и още по-малко с всички родители, но опитваме да се вслушваме доколкото можем във всяко мнение”, категоричен бе министърът.

Според Вълчев до Коледа в големите градове учениците ще могат да се върнат в класните стаи с графици, защото при тях ще се съберат 5-6 седмици дистанционно обучение. "Няма модел, при който да няма негативи. Локалното диференцирано решение е най-правилно. За 3 седмици няма за изчезне вирусът, ако направим пълен локдаун. Трябва да се ходи на училище, колкото ситуацията позволява. Не може до март да не ходят на училище едни и същи ученици.”, смята той. Вълчев призова всички да спазват мерките и е убеден, че с промяната с по-високата степен на спазване на мерките, да се отрази благоприятно за по-голям учебен процес.

По информация на Асоциация "Родители" и Института за изследвания в образованието стана ясно, че 47% от родителите искат изцяло присъствено обучение за децата си. А пък близо 80% от учителите искат изцяло е-обучение.

Красимир Вълчев: Гимназиите в "червените зони" трябва да продължат дистанционно

"След 11 ноември онлайн обучението ще продължи само в някои области, тоест локално. Гимназиите в "червените зони" трябва да продължат д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com