X
 
 

Недоволство сред учителите - заради идеята да обикалят домовете на отсъстващи ученици

8862 6
Недоволство сред учителите - заради идеята да обикалят домовете на отсъстващи ученици
Снимка: Getty Images/Guliver
Учители готвят бойкот на идеята да обикалят домовете на отсъстващите ученици. За преподавателския бунт се разбра след призив за неподчинение в социалните мрежи на учителката от великотърновското СОУ „Георги Измирлиев“ Мария Николова. Статусът, който беше публикуван на личния ѝ профил, бързо събра стотици коментари от нейни колеги от цялата страна, пише вестник "Монитор" в свой материал.

Поводът за призива е предложението в постановлението на механизма за обхват на учениците, според което учители също ще трябва да обикалят домовете на отсъстващите ученици. Педагози и сега участват в екипите, но основната им дейност се състоеше в това да запишат децата, които не са върнати в училище. Само за последните две години благодарение на тяхната работа в класните стаи влязоха над 40 000 ученици, отчетоха при последната си среща през май от Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване на деца и ученици в образователната система.

Държавата с идея за подкрепа на учители с особени заслуги

Министерството на образованието и науката да разработи специален механизъм за финансова подкрепа на учители, които имат изключителни по...

Тогава просветният министър Красимир Вълчев заяви, че резултатите са видими, но механизмът ще бъде насочен към ежедневната посещаемост.

Една от тези мерки е предложението за създаване на постоянно действащ екип за обхват в училищата и детските градини.

Екипите за превенция ще имат за задача ежедневно да извършват незабавни посещения по домовете на децата и учениците, за които установят отсъствие на хлапе без уважителни причини, да установят защо малчуганите не са в учебните заведения и да предотвратят последващите им отсъствия, както и да предлагат допълнителни мерки срещу отпадането на децата. Учителите негодуват именно срещу създаването на тези екипи.

„Това НЕ Е работа на учителите, а на други служби. Работата ми като учител е да уча децата, което НЕ ВКЛЮЧВА висенето пред която и да е къща. Това не е сравнимо с нищо друго освен с унижение“, споделя в поста си във Facebook Николова (бeл. ред. - думите са без авторска намеса).

Неявили се в клас ученици ще бъдат издирвани от екипи за бързо реагиране

Учителите ще бъдат натоварени с още една тежка задача - освен да издирват трайно отсъстващи ученици, занапред те ще трябва да посещават...

Тя твърди, че не е имала проблеми с нейните ученици, които ходели редовно на училище. Това обаче не се отнасяло за други педагози, които ще трябва да се „влачат към махали и квартали при хора, дето не искат да учат и образованието за тях не е ценност“. Затова учителката призовава колегите си да не ходят никъде другаде освен в класната стая.

За кратко време статусът на Мария Николова срещна подкрепа от нейни колеги от цялата страна. „И да обикалям циганските махали с риск за живота. Малко го отнасят лекари и полицаи“, казва една от учителките под поста, а друга добавя: „Подкрепям позицията за неподчинение. Аз самата съм учител и ми е напълно позната абсолютно унизителната позиция на учителя у нас“.

Подобен екип за превенция съществува и дава резултати от 2013 г. в училище в СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Лехчево – пет години преди създаването на държавния механизъм за обхват. В екипа участват трима педагози от колектива, които всеки месец изготвят доклади за учениците в риск от отпадане, обясни директорката Мария Димитрова. Учителите посещават домовете на малчуганите, разговарят с родителите им и така постепенно печелят доверието им.

„Първоначално казват, че детето ще дойде на следващия ден, само за да ни отпратят, но при следващите посещения те вече се връщат трайно в училище. След това ни търсят и по телефона“, разказа Димитрова. Така общо завърналите се отново в класните стаи са 19 деца, а едно от тях вече продължава обучението си без нито едно отсъствие, отбелязва още "Монитор" в своята публикация.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Учителите недоволстват срещу връщане на мерките които се прилагаха в училищата преди 10.10.1989 г. и спомагаха да се спазва дисциплината а именно: внезапно посещение в дома на ученика, въвеждане на униформа, въвеждане на вечерен час за ученика и проверка за спазването, тъй като те ще ангажират учителите с допълнителни дейности по спазване на дисциплината.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Нарича се учител, защото учи учениците. Той не е социален работник да обикаля по къщите на гората.
  : 1 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Учителят може да е член на екип, който обикаля махалите, но не и сам! В екипа трябва да има полицаи, социални работници и общински служители, защото ако учителят е можел да се справи сам, това щеше да се случи в училище и да няма проблем. Родителите трябва да се респектират от това, колко институции са загрижени за развитието на детето им и спазването на Закона! Циганите си мислят, че даскалите съ виж още ›› бират децата само за да получават огромни заплати и трябва да им правят на инат.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  А учителите като са толкова нагли ,защо първо не научат своите ученици да четат и пишат и те да имат поне малко елементарни познания.Факт е че децата завършили основно и средно не знаят правилно да четат и пишат. Факт е че нямат никакви познания . Факт е че учителите използват и гледат да им мине работното им време в сладки приказки на кафе и цигарка и кой,кого и как е наебал или наебала,но иначе виж още ›› претендират и очакват големи заплати за несвършена работа. Факт е основните,голяма част от средните даже и университетите бълват дипломи като на конвейер само и само да не ги закрият. Арогантното нахално поведение на учители,лекари и ченгета за пари край нямат.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Ти като си много отворен, защо не станеш учител. Особено в ромските махали, има голям недостиг!
  : 2 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  №1, сега е момента с едно "милиционерско" курсче за 2 месеца да придобиеш учителска правоспособност, ако имаш някакво "вишо", и да станеш едно наперено и оправно даскалче!!
  : 0 !