Неявили се в клас ученици ще бъдат издирвани от екипи за бързо реагиране

4643
Неявили се в клас ученици ще бъдат издирвани от екипи за бързо реагиране
Снимка: Thinkstock

Учителите ще бъдат натоварени с още една тежка задача - освен да издирват трайно отсъстващи ученици, занапред те ще трябва да посещават незабавно всяко дете, което не се е явило в клас, без да има уважителни причини. Това предвиждат добавки в механизма за издирване на отпадналите ученици, предложени от Просветното министерство, пише вестник "Сега".

Акцентът вече е поставен върху "превенцията". За целта наред с екипите "за обхват" (които издирват децата) към всяка детска градина или училище ще трябва да се създадат и постоянно действащи екипи "за превенция". Те ще са като звена за бързо реагиране - щом детето отсъства и не е ясно защо, още същия ден трябва да посетят дома му, да разберат какъв е проблемът и да  вземат мерки, за да няма повече "неизвинени" отсъствия.

Въвеждат повече часове по физическо за по-добро здраве на учениците в Китай

Кампания за подобряване здравето на учениците от основните и средни училища започва в Китай, пише "24 Часа". Това са съобщили от Минист...

Когато децата и техните родители не могат да бъдат открити на посочения адрес, областните управители ще изискват информация от териториалните поделения на Агенцията по заетостта. Ако родителите са се регистрирали като безработни или като социално слаби, вероятно е да са дали реален адрес, за да получават помощите си.

Екипите за превенция ще се назначават от директорите на съответните учебни заведения, като съставът им ще варира според това колко са застрашените от отпадане деца. Ще бъдат включени и представители на общината, служители на МВР и на „Социално подпомагане“, които ще участват в посещенията по домовете на липсващите ученици по предварително съгласуван график до два пъти седмично. Екипите по превенция ще проследяват има ли ефект от посещенията и беседите, като е много важно те ежедневно да общуват с родителите и да ги мотивират да пращат децата на училище, се посочва в мотивите към проекта.

Не е ясно обаче как точно "корпусите за бързо реагиране" ще мотивират безотговорните родители. Тази неяснота вече предизвиква недоволство сред педагозите. "Потресена съм. Отново цялата отговорност е върху училището, учителите и директора. Ние не сме пъдари, не можем да накараме родител насила да изпрати детето си на училище. Ние сме в училище с друга цел. Какво можеш да вземеш от родител, който не получава детски, няма работа и т.н. Не можеш да убедиш необразован родител колко важно е детето му да учи", възмущава се учителка във Facebook.

Проектът предвижда кметовете да разпределят територията на общината на райони на обхват по определени начини - между детските градини, обучаващи деца в задължителни предучилищни групи, и между училища, обучаващи ученици в първи и в пети клас. Регламентирано е, че районът на обхват на училищата, предлагащи обучение в гимназиалната степен, включва населените места по настоящ или постоянен адрес на учениците. Предвижда се създаването и на областни центрове за координацията на регионалните структури на министерствата и администрациите, ангажирани с изпълнението на постановлението.

Отпускат още над 3 млн. лева за работа с деца от уязвими групи

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери в размер на 3 295 560 лв. по бюджетите на общините за работа с деца и ученици от уязв...

МОН предлага промяна и на наредбите за общообразователната и профилираната подготовка, която да даде повече самостоятелност на учителите при подготовката и поднасянето на уроците. Сега педагозите трябва още в началото на годината да подготвят разпределение на учебния материал, което стриктно да следват. А при промени, са длъжни да поискат и получат заверка от директора. Занапред това планиране ще отпадне.

"Целта е да се постигне по-голяма гъвкавост, оперативност и ефективност в процеса на обучение, а също и да се преодолее съществуващият формализъм. Започва префокусиране от документите към резултатите. На учителя се дава свободата да адаптира своята работа към темповете във всеки конкретен клас, като в същото време от него се изискват ритмичност на учебните дейности и изпълнение на учебната програма в нейната цялост", мотивират се още от Образователното ведомство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование