ПФ иска повече пари за образование и по-високи заплати за учителите

18289
ПФ иска повече пари за образование и по-високи заплати за учителите
Снимка: БГНЕС

Патриотичният фронт предлага промени в Закона за българската просвета. Това заяви на брифинг в парламента депутатът от Патриотичния фронт Милен Михов, предаде „Фокус”.

Той посочи, че промените са в следствие на дълга работа на техните народни представили след срещи с родители, НПО и са 240 на брой. На първо място той посочи, че законът трябва да отговаря на общественото желание за реформи, надеждите за подобряване на условията за обучение, стремежа към модернизация. „Ние виждаме като основна задача на законодателните промени подобряване на българското образование, както използвайки чуждия опит, така и въз основа на нашата традиция”, обясни той и добави, че от ПФ са привърженици на идеята за единна национална образователна система. „Ние виждаме в нашите предложения основния въпрос за възприемане на училищното и предучилищното образование като основа и фактор на политическата нация и затова предлагаме промени насочени към мотивиране на всички млади хора на база на българския език и култура”, допълни той.

Търсят се продавачи и строители, не висшисти

В момента на пазара се предлага повече работа за служители със средно образование, отколкото за висшистите. Според данните на Министерс...

От ПФ предлагат законът да носи името Закон за българската просвета, отделят сериозен момент върху статута и положението на българския учител и в законодателна норма да бъдат въведени разпоредби, гарантиращи честа, правата и личността на българския учител при изпълняване на неговите служебни заведения. От ПФ предлагат и да бъде въведено задължението на държавата за финансиране на българското образование като предвиждат до 2018 година частта за образование да достигне до 5% от БВП. Те настояват възнаграждението на учителите да бъде в размер не по-малко от 20% от средната работна заплата в страната. „С това целим да издигнем социалния статут, престижа, авторитета на българския учител и да направим учителската професия привлекателна за младите хора, които искат да работят това призвание”, коментира Михов.

От Патриотичният фронт се противопоставят и отхвърлят идеята за държавна помощ към частните училища и детски градини. За учебниците те искат въвеждане на справедлива система, която предвижда да бъде одобрявана и всички български училища да работят с един учебник по общообразователните предмети, а по останалите профилирани, специализирани и избираеми, да допусне избираемост от три учебника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com