Плевнелиев пред 12 000 учители: Политиците трябва да застанат мирно и да ви чуят

1362
Плевнелиев пред 12 000 учители: Политиците трябва да застанат мирно и да ви чуят
Снимка: БГНЕС

Това, което политиците трябва да направят е да застанат мирно, да ви погледнати да ви чуят. Това каза президентът Росен Плевнелиев, по време на откриването на първия Национален учителски събор в зала „Арена Армеец“ в София.

"За мен е огромна чест да приветствам вас – учителите на България – представителите на най-благородната професия“, обърна се държавният глава пред събралите се над 12 000 учители, предаде "Фокус".

Отново увеличават финансовите стимули за бургаските учители

В кабинета на кмета Димитър Николов бе подписан новият колективен трудов договор на работещите в сферата на образованието бургазлии. Д...

Учители от цялата страна се събраха на национален събор, за да обсъдят проблемите в образованието и как да се повиши доверието към професията им Основната цел на събора и да се утвърди ролята на учителя, а днес ще бъде подписан и колективния трудов договор за учителите, предаде БНТ.  Съборът е мотото "Мисия учител".

Целта на министерството на образованието е да повиши доверието към учителите, а образованието да се отвори към обществените потребности.

"Вълнувам се от тази среща, защото добре знам, че съдбите на милионите българи, съдбата на всеки един човек зависи от неговите учител. Щастливи са тези, които винаги са имали любим учител на своя страна в своя житейски път “, допълни той.

"Вие сте представители на най-важната професионална общност, вие сте хората, които в най-голяма степен определят бъдещето на България. Искрено се вълнувам от тази среща, защото и моите родители са учители и познавам добре огромното удоволствие, което те изпитваха, но и не лекото им ежедневие, изпълнено с много несгоди. Убеден съм, че вие сте балгословени със своята професия“, заяви Плевнелиев. „В днешния ден съм тук, за да изразя своята подкрепа за вас“, подчерта той.

Синдикатите и МОН драстично се разминават в сметките за отиващите си учители

Близо 55% от учителите ни ще излязат в пенсия в следващите три години. Ако заплатите не се повишат драстично, отливът от професията ще ...

Снимка: БГНЕС

Президентът отбеляза, че българското образование в момента се намира в преломен момент на чакани от години реформи, които да решат натрупаните проблеми. "Възраждането на българското образование трябва да бъде национален приоритет – дългосрочен, надпартиен и стратегически“, посочи държавният глава. "Най-добрата инвестиция за една страна е образованието на младите, време да започнем да управляваме образованието като инвестиция. В центъра са децата, бъдещето на България, а реформата е невъзможна без вас – учителите. Отговорността е огромна на всички. Такова трябва да е и призванието на вашия труд, трябва да нарастват отговорностите, но и авторитета, на учителите както и възнагражденията им“, заяви още Плевнелиев.

Сред основните цели на събора са да има публичност по отношение на образователните промени, да се популяризира учителската професия, както и да продължи разясняването на закона за училищното образование, който влиза в сила от 1-ви август. В Просветното министерство са получени над 2 000 въпроса, свързани с него - за квалификацията на учителите, пенсионирането, новите програми, образователните стандарти, каза министърът на образованието Меглена Кунева, цитирана от БНР.

"Учителите са сила на съвременната българска държава и такива искаме да бъдат, и разбира се, ние ще дадем рамковата характеристика на закона, защото за няколко часа не може да се отиде абсолютно във всеки детайл и трябва да кажем какви са ни приоритетите. Още в момента, в който аз навлезнах в закона, моят политически избор беше да кажа и да настигна думите си с действия, че в центъра на закона и в центъра на образователната реформа е учителят", каза Кунева.

МОН: Над 80% от учителите искат национален учителски събор

Над 80 на сто от учителите одобряват провеждането на национален учителски събор, показва експресно проучване на Министерството на образ...

За наем на зала "Арена Армеец", озвучаване и техническо оборудване министерството е предвидило 100 000 лева. Учителите ще пътуват до София с училищните автобуси, като разходите се поемат от бюджета на учебното заведение. Покана са получили и всички предишни министри на образованието и науката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com