Повече практически умения и по-малко наизустяване: Новите промени в образованието

7394
Повече практически умения и по-малко наизустяване: Новите промени в образованието
Снимка: БГНЕС

Промяна на подхода, представяне на визия за стандарта за качество, повишаване на практическите умения на учениците за сметка на по-малко наизустяване и възпроизвеждане на факти. Tези мерките за промяна на училищното образование представи министърът на образованието и науката проф. Галин Цеков на пресконференция.

ОЩЕ: Учебниците до 7 клас влизат в специална "дигитална раница"

Промени в учебната програма

"Отворихме, обсъдихме и затворихме преди няколко седмици готвените промени в учебните програми от първи до десети клас. Направихме една първа стъпка за това, да се олекотят учебните програми в общообразователната подготовка, по отношение на тяхната фактологическа сложност", съобщи образователният министър.

Той добави, че се обсъждат и промени в наредбата за приобщаващото образование.  

"Същината на промените е свързана със стандарта за качеството на образованието. Стандартът за качество е много важен, защото предполага постигане на определени цели", посочи Цоков. И обясни, че той включва план за разработване още от ранна детска възраст. "Идеята е детските ясли да пренастроят своята работа, за да могат децата да получат ранна детска помощ, да има специалисти, психолози, изобщо специалисти за ранно детско развитие. Те ще бъдат предварително обучени", обясни министърът.

ОЩЕ: Кабинетът въведе обучение по широкопрофилни професии

Нов изпит

От следващата учебна година Министерството на образованието и науката планира да въведе входни равнища за учениците в 9 клас. "Изпитът ще бъде по български език и литература, математика и природни науки, а задачите ще бъдат с практическа насоченост по формата PISA", заяви министърът на образованието.

Какво е свършено?

Образователниятминистър обърна внимание и на нещата, които са свършили през последните пет месеца. "В рамките на тези пет месеца ние успяхме да свършим много неща. На първо място по отношение на подзаконовите нормативни документи направихме съществени промени в Наредба 11 за оценяването, Наредба 10 за организацията на дейностите в образователните институции. Също така направихме и едни важни промени, които ни задължи съда в Наредба 16 в конкурсите за директори”, посочи той.

“Следващата посока на нашата работа беше свързана с промяната в наредбата за приобщаващо образование. Промяна също така в Наредбата за професионалното развитие на учителите, училищните директори и другите педалогически специалисти, промени свързани с квалификацията и първоначалната подготовка. Подготвяме и ново предложение на в Закока за предучилищното и училищното образование”, съобщи Цоков.

ОЩЕ: Равен достъп до образование: 9000 ученици са включени в допълнителни обучения

"Направихме значими промени в закона за професионалното образование и обучение. Този закон вече е в парламента. Мина първо четене в комисии. Тези промени ще дадат ново ниво на развитие на професионалното образование, включително по отношение на нов списък на професии", добави просветният министър.

По думите му се работи в последните седмици по промяна в закона за висшето образование в частта му за даване възможност за тригодишни бакалавърски програми и структуриране чрез различни характеристики.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com