Повечето българи искат да има професионална квалификация в училище

44993
Повечето българи искат да има професионална квалификация в училище
Снимка: БГНЕС

91.3 % от пълнолетните българи смятат, че средното образование трябва да дава професионална квалификация на завършващите училище. На същото мнение са 78.3% от гимназистите. Това показват две изследвания на агенция „Медиана”, поръчани от евродепутата Ивайло Калфин, предаде БГНЕС.

Според данните от изследваният при завършилите средно общо образование с професионална квалификация времето, в което са без работа, е почти два пъти по-кратко, отколкото при тези без професионална квалификация. Така първите са без работа 1 година и 5 месеца, а вторите – 2 години и 5 месеца.

Клисарова: Новият закон залага основно образование да се завършва в 7 клас

Законът за средното образование и Стратегията за висше образование са част от приоритетите в работата на Министерството на образованиет...

Изключително тревожен е фактът, че България заема първото място в ЕС по ранно напускане на училище, като средната възраст на напускане е около 14,3 години. България е на 9-то място по напускане на училище, преди завършване на средното образование от страните в Европейския съюз, уточни Кольо Колев. По думите му, учениците са демотивирани от това, че след като завършат средното си образование, те ще получат една бележка, която няма да им послужи за нищо. В голяма част от другите страни не е така. Там има много повече възможности за завършване и за продължение на образованието.

54% от пълнолетните смятат, че не могат да се хванат на работа, а още по-голям процент от учениците не одобряват промяната в закона за работа на непълнолетни. 69% от пълнолетните обаче смятат, че всъщност работата за пари е добре, за възпитанието на учениците, като тук се получава един разрез с обществените нагласи.

Според изследването 19% от дванадесетокласниците у нас работят. Една четвърт от гимназистите редовно са изкарвали пари, рядко и случайно са работили почти 50% от анкетираните гимназисти. Учениците от горния курс на средните общообразователни училища реално работят, но почти изцяло нерегламентирано, без трудови договори, в сферата на „сивата икономика”, сочи изследването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com