Премахването на таксите в университетите обърка студентите - да плащат или не

2200
Премахването на таксите в университетите обърка студентите - да плащат или не
Снимка: Thinkstock

Да плащаме или да не плащаме такса за втория семестър на академичната 2023/24 г.? Това се чудят хиляди студенти, които преди дни научиха за намерението на правителството да премахне таксите за студенти и докторанти в държавна поръчка "още от тази академична година" - т.е. от втория семестър. Новината, дошла изневиделица и за ректорите, предизвика смут и някои, освен че още осмислят целта ѝ, са объркани и как ще стане законово и организационно самото ѝ изпълнение.

Да събират ли такси или не?

"Хубаво е, но защо от вчера за днес? Защо от втория семестър, а не от следващата година?, чудеше се преподавател. Пред в. "Сега" той посочи, че масово университетите не са сигурни дали трябва да събират такси от студентите си за летния семестър. "Ако им съберем пари, после трябва да ги върнем. Но ние не сме получили нищо от държавата, няма и конкретен законов акт. Откъде да сме сигурни, че след ротацията това намерение ще се осъществи", посочва той проблема. По същия начин, ако не вземат такси сега и решението за премахването им се забави или не се утвърди, университетите ще останат без пари, съответно няма да могат да платят заплати за март и април на преподавателите си.

ОЩЕ: Безплатното висше образование ще привлече повече студенти, смята проф. Герджиков

"Дори да се приемат бързо промените в закона за висшето образование, чрез който ще се премахнат таксите, в него няма как да се посочи, че те ще бъдат поети от бюджета. Къде ще пише, че таксите на студентите ще бъдат поети за години напред", съмнява се ректор, пожелал анонимност. "Ще действаме както досега - сега събираме таксите, а после, ако държавата ни преведе съответната сума, ще ги връщаме на студентите", обяснява друг.

Кампанията по заплащане на семестриалните такси в момента е в ход във висшите училища у нас. В Софийския университет, например, трябва да се плати до 16 февруари. Във Великотърновския университет задочниците трябва да внесат сумите до 15 февруари, а студентите в редовна форма - до 25 февруари.

Какво казват от МОН

В отговор на въпроси от МОН посочиха, че според предложения законопроект през тази академична година студентите следва да платят 1/2 от предвидената такса по специалността си. В едномесечен срок от влизането в сила на промените в закона за висшето образование от МС ще бъдат отпуснати допълнителни средства по бюджетите на държавните висши училища за компенсирането им за намалените приходи от такси. В двумесечен срок от обнародването на промените пък висшите училища и научни организации трябва да възстановят разликите на тези студенти и докторанти, които са заплатили повече от половината сума от вече утвърдения размер на таксите за 2023/2024 г.

От тези пояснения, както и от разкази на запознати с дискусиите в работната група по обсъждане на промените, излиза, че студентите следва да заплатят таксите за втория семестър, след което те ще им бъдат възстановени от висшите училища.

Днес Съветът на ректорите се събира, за да обсъди темата, като очакванията са всички да се обединят да взимат такса.

ОЩЕ: Денков потвърди: Без такси за студентите държавна поръчка, но се увеличава контролът (ВИДЕО)

Още неясноти

Ректорите се чудят и как ще се прилага мярката в бъдеще.

"Ако сега един университет взема такса от 500 лв. за обучение по педагогика, а друг - 700 лв. за същата специалност, държавата и на двата университета ли ще покрива въпросните суми? Догодина пак ли ще е така, как ще се преценява цената на обучението в дадена специалност в различните университети и как се определят таксите за платено обучение, които зависят от таксите за държавна поръчка", са още въпроси, към този момент без отговор.

В мотивите към законопроекта от МС пишат, че отпадането на таксите ще бъде "обвързано и със законови промени, свързани с контрол по осигуряване на качеството на висшето образование, за да се гарантират законосъобразността и целесъобразността на предоставения бюджетен ресурс". Какви ще са те обаче, е все още неясно. Говори се и за увеличаване на норматива за издръжка на обучението, но отново не е ясно с колко за съответните професионални направления.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Студентите от Югозападния университет с фалшиви дипломи и оценки ще се явят на нови изпити

Правителството задели още близо 5 милиона лева за духовните училища

Дават 4,8 млн. лева на пет духовни училища

Зле сме, но не съвсем: Нов позитивен прочит на резултатите на учениците ни от PISA

След анонимно дарение от 1 милион лева: Стопанският факултет на СУ дава стипендии за 10 години напред

Правителството отпусна близо 100 милиона лева за безплатни учебници

Заради забележки: Учители и родители от 43-то ОУ в София протестират срещу прокурорски тормоз

С критика към Денков и призив за край на популизма: Софийския университет се обяви против безплатното висше образование

НМА чества 125 години от рождението на своя патрон проф. Панчо Владигеров

До три години близо 500 училища ще са с нов или ремонтиран физкултурен салон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com