Професори и доценти ще губят титлите си при плагиатство

2385
Професори и доценти ще губят титлите си при плагиатство
Снимка: Thinkstock

Занапред просветният министър у нас ще може да отстранява ректори, уличени в плагиатство, като за целта ще назначава техни заместници за срок от 6 месеца. Това стана ясно след гласуваните вчера промени в закона за развитие на академичния състав, внесени от ГЕРБ и Патриотите.

Ректор ще може да бъде отстраняван и ако не освободи от длъжност свои подчинени, за които също се установи, че са преписали от чужди научни трудове. 

Приеха нови критерии за прием на първокласници във Варна

С пълно мнозинство от 45 гласа "За" Общинският съвет прие новата система от правила за електронен прием в първи клас в училищата на тер...

Текстовете се смятат за революционни, защото за пръв път въвеждат процедури за установяване на научно плагиатство и санкции за това, включително отнемане на научни титли. Прави се опит и да се върне в нормални граници придобиването на научни степени и заемането на академични длъжности, след като години наред университетите бяха оставени да произвеждат професори и доценти по съмнителни критерии.

Депутатите приеха текстове, въвеждащи дълго чаканите от научната общност правила и ред за установяване и наказване на плагиатството, каквито в момента липсваха. Конкретизирано бе, че занапред министърът ще проверява сигнали за нарушения при провежданите процедури за академични длъжности, за конфликт на интереси при журитата и за плагиатство в дисертационните трудове. Сигналите няма да са анонимни - трябва да съдържат името, адреса и подписа на подателя, да описват нарушенията и да представят доказателства за тях.

Според приетите вчера поправки занапред заповедите на ректора за присъждане на научни степени или заемане на академични длъжности ще могат да се обжалват и пред министъра на образованието, а не само пред съда по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

При установяване на плагиатство или недостоверност на предоставените данни професорите и доцентите ще губят титлите си, а на докторите и докторите на науките ще се отнемат научните степени. С тази задача са натоварени единствено ректорите на университетите. Министърът ще може да предлага и отнемане на програмната акредитация на съответните докторски програми на висши училища или научни организации, ако те системно нарушават правилата.

Средната възраст на учителите у нас е 50 години

Средната възраст на учителите в страната ни е 50 години. Така той е с 10 години по-възрастен от учителя в Европейския съюз и Съединенит...

Откритите и незавършилите до влизането в сила на закона процедури за придобиване на научни степени и заемане на академични длъжности се довършват при досегашните условия, приеха още депутатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com