Програмите за работа с деца жертви на насилие не се прилагат адекватно от МОН

4456
Програмите за работа с деца жертви на насилие не се прилагат адекватно от МОН
Снимка: Thinkstock

Има разработени програми за работа с децата в случаи на насилие и за превенция на тормоза, но те не се прилагат от образователното министерство. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ психологът Иван Игов, по повод Международния ден за борба с агресията в училище. По думите му е много важно децата да се научат да споделят за преживяно или видяно насилие. „Едва 30% от децата говорят с родителите си за подобни проблеми, а много по-малък процент – с учителите или друг възрастен“, уточни психологът.

„Такива програми съществуват, но никой не си направи усилието те да бъдат въведени в употреба и наистина да заработят“, каза още психологът. Игов допълни, че Денят на розовите фланелки и повдигането на въпроса в медиите са хубави инициативи, но би било редно преди да отговорим на насилието с насилие да потърсим информация за това как да се реши проблемът с вече създадените програми.

1353-ма души в Хасково са се подписали срещу промяната на учебното съдържание

1 353-ма души от Хасково сложиха подписите си срещу промяната в учебното съдържание и заявиха, че не са съгласни „турското робств...

„Хубаво би било, като възрастни и като родители, вместо да хукваме към училище да защитаваме детето си с всякакви позволени и непозволени средства, да се обединим заедно, да тропнем по масата и да кажем: „Там някъде в Министерството на образование лежат в дълбоките чекмеджета едни проекти, които крайно време беше да излязат на бял свят и в края на краищата да заработят“, защото иначе няма как да се справим“, подчерта психологът.

Иван Игов допълни, че децата не могат да бъдат напълно предпазени от насилието, а трябва да бъдат научени да реагират адекватно. „В противен случаи и те, и цялото общество стават неми жертви на агресията“, обясни психологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com