X
 
 

Сценичните изкуства влизат в училищната програма

2480 0
photo of Сценичните изкуства влизат в училищната програма
Снимка: БГНЕС
Образованието на XXI в. не е само знания, но изграждането на умения и отношения. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде БГНЕС.

Днес бе подписано споразумение за сътрудничество между Министерство на културата и Министерство на образованието и науката. Предмет на споразумението е разширяване интересите на децата и учениците към българската идентичност, традиции, история и съвременни форми в областта на театралното, музикалното и танцовото изкуство, както осъществяване на мерки и дейности между институциите в системата на предучилищното и училищното образование и държавните културни институции в областта на сценичните изкуства в системата на министерството на културата.

Кастрева не видя сериозни доказателства на директорката на 78-мо училище в гр. Банкя

"Несериозно е да нямаш сериозни доказателства и да предприемеш санкция, която съдът ще върне обратно, защото България е правова държава...

Министърът на образованието припомни, че всъщност първо споразумение са подписали миналата година. "Не е толкова единствено важен актът на допълване на това споразумение, а това искаме да провеждаме последователна политика на разширяване на образователната среда на учениците", каза той. Красимир Вълчев припомни, че миналата година стартирали като част от националната програма "Съвременна образователна среда" модулът "Музеите като образователна среда".

"Над 5000 ученици са посетили музеи. Това не е малко, но не е и много. Нашата амбиция е много повече ученици да имат възможност да посетят различни културни институции, да има много повече междуучилищни изяви, много повече дейности по интереси в областта на изкуствата, които да се провеждат с други организации не само в областта на изкуствата. Тази година разширяваме към сценичните изкуства програмата, съответно и споразумението е предпоставка за това", каза министърът.

Красимир Вълчев посочи, че на 27 март по време на заседанието на Министерски съвет одобрили националните програми за развитие на образованието за 2019 г. Отново има модул в програмата, но този път той не е музеите, а културните институции като образователна среда.

"Един от приоритетите ни през тази година, ще бъде ние ефективно, последователно да въведем т. н. компетентностен подход в система. Той е заложен в Закона за предучилищното и училищното образование. Образованието на XXI век не е само знания, но изграждането на умения и отношения. Много важна част са изкуствата в тази политика, много важно е във всеки един част ние да провокираме интереса, желанието за учене да вмъкнем различни интереси, дисциплини във всеки един час, но и по линия на извънкласната дейности, по линия на партньорство с други институции, също така ние трябва да проведем този компетентностен подход", каза образователният министър. Той посочи, че готвят също така и програма с БАН повече ученици да посетят институтите и музеите на БАН.

Как една държавна служителка реши да стане учителка

Кризата в сферата на образованието или т.нар. „глад за учители” е широко дискутирана тема. Високата емиграция, силното неже...

"Ние сме дълбоко убедени, че културата и образованието са заедно, те ще вървят заедно и занапред и винаги са били заедно. Колкото повече обществото ни си дава сметка за това, толкова по-добре за нашето обществото, за нас самите като граждани на нашата Република България", каза зам.-министърът на културата Румен Димитров.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Св. пророк Йезекиил

Свети пророк Йезекиил бил свещеник и произлизал от Левиевото коляно. По време на второто пленяване на Йерусалим при цар Йехония той бил взет в плен...

missing image
Отиде си Буги Барабата

На 58-годишна възраст почина музикантът Марио Събев, известен като Буги Барабата. Буги Барабата, основателят на "Бараби Блус Бенд", легендарен...