Студентските съвети искат удължаване на летния семестър

2667
Студентските съвети искат удължаване на летния семестър
Снимка: Getty Images/Guliver

В качеството си на представители на обучаващите се във висшите училища и като единствена законово призната национална организация, в която активна роля вземат и представителите на студентите от висшите училища по изкуства в Република България, Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в Република България изразява следната позиция:

Разбирайки спецификата на обучителния и творчески процес на обучаващите се студенти във висшите училища по изкуства и с оглед на създалата се ситуация относно разпространението на COVID-19, изразяваме всеобщите си притеснения от обстоятелствата, свързани с приключване на учебната 2019/2020 година. Това се казва в позиция на Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) по отношение на обучението във висшите училища в направление „Изкуства”.

С въвеждането на извънредното положение всички сектори, включително и образователният, бяха поставени в ситуация, в която следваше да потърсят решение за осъществяване на съответните дейности в дигитална среда и отдалечен достъп.

Поставени пред това изпитание, висшите училища реагираха изключително гъвкаво и въведоха възможност за продължаване на образователния процес чрез различни платформи, което ние оценяваме високо. В рамките на тези процеси не бяха отчетени обаче обективно възможностите и на специализираните подходи за обучение, които касаят творческите процеси във висшите училища по изкуства.

С оглед на гореизложеното изразяваме позицията си, че провеждането на обучителен процес с отдалечен достъп в онлайн среда е съотносим по отношение на теоретичните дисциплини, но и до голяма степен неудовлетворяващ по отношение на практическите и творчески занятия. В хода на обучението с дигитален онлайн характер не е възможно провеждането на обективно и пълноценно предаване и усвояване на знания и умения за осъществяване на художествено-творческата дейност.

В тази връзка студентите в съответните висши училища по изкуства срещат изключително големи затруднения при усвояване на необходимите практично-приложни умения, което води до опасността обучението в рамките на този семестър да бъде недостатъчно ефективно и съотносимо на качеството, което следва висшите училища да предлагат.

Ето защо, като заинтересована страна в образователния процес и в качеството си на представители на студентите, ние от Националното представителство на студентските съвети в Република България изразяваме загрижеността си от случващото се и с оглед на обстоятелствата предлагаме да бъдат взети под внимание следните препоръки:

1. Ръководствата на съответните университети да осъществяват активен диалог със Студентските съвети по отношение на качеството на обучение в неприсъствена онлайн среда.

2. Ръководството на висшите училища да проведат среща със Студентски съвет по всички въпроси, касаещи провеждането на лекции, упражнения, изпити и съответните им дати.

Матурите ще са на 1 и 3 юни

Държавните зрелостни изпити ще се проведат на 1 и 3 юни от 09:00 часа. Това стана ясно по време на брифинг в Министерския съвет на мини...

3. Ръководството на висшите училища с участието на Студентските съвети да анализират проведените практически занятия и при необходимост да бъдат организирани допълнителни часове за практичните занятия в реална среда при спазване на съответните мерки за безопасност, в периода на удължаване на семестъра, или като допълнителни часове през следващия семестър.

4. Пълноценно осъществяване на пропуснатите практически занятия, където това е възможно, при Факултетните и катедрени съвети да обявят своевременно решението си за удължаване на летен семестър, както и за провеждането на годишни изпити и конферанси за учебната 2019/2020 година, като периодът на удължаване да не е по-малък от 30 дни.

5. Студентите да бъдат освободени от заверяване на предметите за летен семестър на учебната 2019/2020 година.

6. Държавните изпити и дипломните защити да бъдат проведени на закрити врати в периода юли-септември 2020 година при спазването на всички противоепидемиологични мерки или провеждане онлайн - според спецификата на предмета.

- Държавните изпити по сценични изкуства да бъдат излъчвани онлайн в определена от ВУ платформа, както и по социалните канали на ВУ.

Вълчев призна: Ще има нови дати за матурите и външното оценяване

Трябва да бъдем предпазливи в предстоящите седмици, дори да има подобрение в ситуацията. Не може да очакваме, че до седмици епидемията ...

- Дипломните защити в специалности от изящни и приложни изкуства да бъдат проведени при закрити врати, като проектите да бъдат изложени в онлайн галерия.

Визирайки гореизложеното, ние членовете на Общото събрание, отстоявайки мисията за качествено образование, изразяваме подкрепата си към нашите колеги от студентските общности на висшите училища по изкуства. Вярваме, че заинтересованите институции и ръководствата на висшите училища ще се вслушат в нашата позиция, защото тя е изградена на база анализи на работна група от представители на студентите и докторантите от висшите училища по изкуства.

Отнасяйки се с изключителна отговорност към полагащите се усилия за провеждане на обучителен процес в епидемиологична среда, ние вярваме, че предложените от нас препоръки ще намерят място сред решенията на академичните ръководства на висшите училища по изкуства, за да може учебната 2019/2020г. да бъде адекватно приключена.

Ръководството на Националното представителство на студентските съвети остава на разположение да съдейства на всички заинтересовани страни, работещи и отговарящи за образователния сектор в страната.

Позицията е изготвена съвместно от Студентските съвети на Национална музикална академия „Проф. д-р Панчо Владигеров”, Национална художествена академия, Театрален колеж „Любен Гройс”, Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”, Югозападен университет „Неофит Рилски” и приета на Общо събрание на Национално представителство на студентските съвети на 09 Май 2020 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Наши ученици с пълен комплект медали от олимпиада по химия в Китай

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com