X
 
 

Увеличение на учителските заплати приеха депутатите за 2020г.

3810 0
Увеличение на учителските заплати приеха депутатите за 2020г.
Снимка: Thinkstock
360 млн. лв. повече за учителски заплати приеха депутатите в бюджета на МОН за 2020 г.

Средствата за „Персонал“ в бюджета на МОН за следващата година ще бъдат 430 млн. лв.. Между 17 и 18% ще нараснат работните заплати на педагогическите специалисти в образователната система от 1 януари 2020 г.

Темата образование в парламента: Повече дебати за пари, отколкото за грамотност

Резултатите от образованието са дългосрочни и днес берем плодовете за това, че пестяхме предходни десетилетия от образование. Това каза...

За политиката в областта на всеобхватното, достъпно и качествено предучилищно и училищно образование и за учене през целия живот са отделени 650 млн. лв.

За политиката в областта на равен достъп до качеството висше образование и развитие на научния потенциал парите за следващата година възлизат на 93 млн. лв.

Предвидените средства за Българската академия на науките са в размер на 105, 6 млн. лв. Народните представители приеха и бюджета за държавните висши училища.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ получава 73, 5 млн. лв. Бюджетът на Университета за национално и световно стопанство за следващата година възлиза на 23, 9 млн. лв.

Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов ще разполага с 4, 3 млн. лв. бюджет през следващата година, а бюджетът на Медицинския университет в Плевен ще бъде 11, 5 млн. лв.

Международно проучване: Българските ученици влошават резултатите си

Българските ученици влошават резултатите си. Това показва последното международно проучване ПИЗА (PISA). Оценяват се уменията на учениц...

По предложение на ГЕРБ бяха отделени 100 хил. лв. за Македонския научен институт.

Обсъждания

"Системата на образованието е най-голямата публична система. Има близо 4000 институции в нея. Близо 150 хил. работещи.

Ако аз съм на ваше място сигурно ще намеря не 5, не 10, а сигурно 50 нефинансирани дейности. Всяка една от тези институции има десетки потребности. В никакъв случай с един бюджет не можем да финансираме всички тези потребности". Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на дебата.

„Средствата никога не са достатъчни, никога не са били и толкова много. 600 млн. е реалното увеличение за следващата година без увеличението за средствата от ЕС.

Проф. Иво Христов очерта тежките системни проблеми на българското образование (ВИДЕО)

Гледаме един законопроект, който отдавна беше очакван от академичната общност и от цялото общество. Нямам никакви илюзии по въпроса, че...

Тук добавям и тези 70 млн. лв., които са допълнително заложени за изграждането на детски градини и доизграждането на училища. Най-голямото увеличение действително е за учители“, допълни още министърът.

Според него не може да се приложи принципа, че ще се финансира само това, което даде резултат. „Ще поливаме това дърво, което даде плодове. Тук логиката е обратното, първо трябва да полеем, после да берем плодове“, обясни още Красимир Вълчев.

От опозицията изразиха притеснение заради ниските заплати на учителите и неравнопоставеността между училищата.

Изразяваме притеснение, че единния разходен стандарт за училищата се увеличава с 16 %, а заплатите на учителите със 17 %. Това каза народният представител от групата на левицата Ирена Анастасова по време на обсъжданията.

„Би следвало тази година училища, които няма да могат да достигнат това увеличение на заплатите да бъдат подпомогнати по друг начин, за да може да се достигне до това увеличение, без да страдат други пера“, обясни Анастасова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)

От известно време се носят слухове, че Гери-Никол има нов мъж в живота си. Днес певицата потвърди, че е влюбена, като сподели обща снимка с приятеля...

Последно в Актуално