Ваня Кастрева: За РУО-София класирането на първокласниците протича спокойно

24572
Ваня Кастрева: За РУО-София класирането на първокласниците протича спокойно
Снимка: БГНЕС

Напрежението от кандидатстването в детските градини с пълна сила се пренася и в кандидатстването за първи клас в столицата. След първото класиране родители твърдят, че децата им не са били приети в нито едно от училищата, в които кандидатстват, включително и в кварталното.

Пред БНТ началникът на Регионално управление на образованието в София-град Ваня Кастрева обясни, че за тях кампанията за първокласниците протича спокойно,  а напрежението е в социалните мрежи.

Творци от науката, културата и образованието заслужиха награди „Русе“

На 23 май се проведе тържествената церемония-концерт в Доходно здание по връчване на  наградите „Русе“ за постижения в...

По думите ѝ официално депозирани има само три жалби, които са свързани с въпроси от страна на родители.

"Спецификата на класирането в София е свързано с големите възможности, големия брой ученици и различните формати на прием. Родителите имат право да подадат заявления в неограничен брой училища. В някои случаи един родител може да види записано детето си в две училища, което блокира две места. Така на второ класиране ще се освободят места, за да се участва в него е необходимо родителите да подадат заявление за участие като отново важат същите критерии. Не мога да твърдя, че всеки родител ще бъде доволен, но за всяко дете ще има място в училище", обясни Кастрева.

Записването става след като се представят оригиналите на документите, които се изискват.

Според Кастрева правилата, които са приети през миналата година, улесняват приема, визирайки критерия за уседналост. Има детайли, които са по-скоро в изключенията, които трябва да се усъвършенстват. Тя обяви, че от догодина ще има електронна система за кандидатстване и при първокласниците, както при децата за ясли и детски градини.

След края на първото класиране на първокласници в столицата, много родители останаха разочаровани. Десетки деца не са приети в училището в района на местоживеене, въпреки че отговарят на критерия уседналост.

Според Борисов в България има равен достъп до образование за всички

„Най-важният фактор за доброто образование са учителите, затова изпълняваме ангажимента си за увеличение на техните заплати. Това...

Стената на плача

Когато 55 СУ публикува списъците с приетите на първо класиране деца за голяма част от родителите това се оказва „стената на плача”, защото името на тяхното дете не фигурираше в тях.

"Идеята на тази система беше именно уседналостта на тези деца! Да живеем близо до училището и да запишем детето си именно тук! Определено считам, че има нарушение", коментира Диана Иванова, родител пред bTV.

Детето е класирано в друго училище, което е извън района. Майката споделя, че 55 СУ е на 10 минути от дома им, а мястото, в което е приета Боряна е на час.

От училищното ръководството обясниха, че желаещите са били много и няма места за всички. "Училището ще предложи на педагогическия съвет да промени план-приема за следващата година от 7 на 8 паралелки, за да можем да поемем тези 27 деца", каза Цонка Попова, зам.-директор. От Столична община се съмняват, че има нарушения.

Стартира записването на първолаците в София

Започва записването на класираните за прием ученици в първи клас. Първото класиране за прием на децата стана ясно още в понеделник вече...

"Столичният инспекторат ще влезе на проверка, защото действително има съмнение как е проведен приемът. Дали правилно е приложена системата за прием", посочи Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община.

Припомняме, че на 4 юни започна записването на класираните за прием ученици в първи клас. Записването на първолаците ще става до 17:00 ч. в четвъртък (6 юни). В 18:00 ч. на 6 юни ще бъдат обявени свободните места за второто класиране.

Новото тази година е, че в първа група за прием в първи клас освен децата, които живеят в прилежащия район на училището в продължение на три и повече години, вече ще попадат и тези, чиито братя и сестри до 12 г. учат в същото училище, независимо къде живеят. Няма значение през кой месец по-големите деца навършват 12 г., важно е това да става в годината на постъпване в първи клас на по-малките им братя и сестри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование