Заплатите на учителите ще се определят и от региона, в който работят

47727
Заплатите на учителите ще се определят и от региона, в който работят
Снимка: БГНЕС

Заплатите на учителите ще зависят и от това в кой регион или вид училище работят. Тази идея е записана в проектостратегията за развитие на педагогически кадри. Министерството на образованието я пусна за обществено обсъждане.

Целта е да се стимулират педагозите, които работят в трудни условия или в малки населени места. Сега възнагражденията на учителите зависят от броя на учениците и не толкова от усилията, които те полагат за обучението. Средно за страната заплатата е 777 лева, но в повечето училища педагозите вземат не повече от 500 лв., пише "Труд".

Две години е поставеният срок за привличането на млади учители - до 35 години. Те постепенно се топят: от 2007 г. досега от 15 на сто вече са 9,9 на сто. В момента 40 факултета в 52-та вуза на страната обучават кадри с педагогическа правоспособност, но завършилите предпочитат друга реализация.

И още една неприятна тенденция за системата е отчетена в стратегията - броят на мъжете учители рязко намалява, а в гилдията остават основно дами над 55 години.

Документът, който ще направи учителската професия регулирана предвижда още една голяма промяна - повишаване на практическата подготовка на учителите. У нас тя е около 150 часа, докато в страни като Латвия и Испания е над 850 часа.

Започват и промени в обучението на бъдещите педагози. Сега в тези специалности се влиза с най-нисък успех и се получава бакалавърска степен. В една трета от страните на Евросъзюза не е достатъчно просто да се явиш на приемен изпит, изисква се покриването на куп специфични тестове. Идеята е учителската професия да е с магистърска степен. България е и единствената страна от общността, която до този момент няма мерки за подкрепа на младите учители.

Преди дни от доклад на образователното министерство стана ясно, че ако учителите продължат да намаляват със сегашните темпове, след 10 години България ще се изправи пред безпрецедентен дефицит за педагози.

Стачкуващи учители в село Рибново са заплашвани от Ахмед Башев, че ще бъдат уволнени

Етническо напрежение в региона няма, въпреки опитите за изкуственото му създаване и ескалиране, на които сме свидетели през последните ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование