Австрийският вътрешен министър: Европа трябва да се откаже от културата на "добре дошли"

5307
Австрийският вътрешен министър: Европа трябва да се откаже от културата на "добре дошли"
Снимка: Getty Images/Guliver

Европа трябва да се откаже от културата на "добре дошли" и да се върне към корените си. Това заяви на брифинг в София вътрешният министър на Австрия Йохана Микл-Лайтнер, информира БГНЕС.

Според Лайтнер справянето с тероризма и миграцията представлява голямо предизвикателство, но нито една страна сама не може да реши тези предизвикателства. "Затова е нужно да търсим общи решения. Поставихме си обща цел да намалим и смекчим миграционния натиск в Югоизточна и Източна Европа. Осъзнаваме, че Европа не може сама да реши този миграционен проблем. Европа не може да приеме всички бежанци. Европа трябва да се откаже от културата на „добре дошли” и да се върне към корените си”, категоричен бе австрийският вътрешен министър. 

Новото полско правителство не смята да спазва бежанските квоти

Новият премиер на Полша Беата Шидло нападна програмата на ЕС за разпределение на мигрантите, като настоя, че някои страни-членки я из...

Според Лайтнер има нужда от обща отговорност и за регулирани процеси за приемане на бежанците, като регистрация и настаняване. "Трябва да гарантираме сигурност, да се борим срещу каналджиите по-интензивно и да дадем отпор на екстремизма. Важно е да се направи разлика от хора, които се нуждаят от закрила и такива, които не се, и да се прилагат мерки срещу едните и другите. Ако успеем да осъществим съвместни мерки, ще може да намалим миграционния натиск и да пресечем нелегалното прекарване на хората през граница”, категорична бе Лайтнер. Тя отбеляза, че терорът вече е пристигнал в сърцето на Европа, но не за първи път. 

"Борбата с тероризма е борба, която водят специалистите ни, затова трябва да се обединят знанията и компетентностите на специалистите, да има координация на европейско равнище. Има нужда от обмен на информация, където има пропуски. Днес не репресията е важна, а превенцията”, заяви тя. 

Лайтнер каза още, че се работи за концепция за превантивност от радикализъм. „Терористичните атаки са атаки срещу начина ни на живот и нашите ценности. Върховенството на закона е над всяка религия. Има нужда от горещи точки, където да се прави разликата между нуждаещи се от закрила и не”, добави външният министър на Австрия.

Същевременно холандските власти обмислят възможността за създаване на нова зона за граничен контрол в сътрудничество с неголяма група страни, която да функционира подобно на Шенгенската зона.

Кунева също надигна глас: Който не отговаря на изискванията за бежанец, да си ходи

Европа е твърде бавна. Твърде често правим съвети, на които постигаме съгласие, че са нужни мерки, но не и съгласие по самите мерки. Ка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа