Бизнес активността в еврозоната покори 1-годишен връх

557
Бизнес активността в еврозоната покори 1-годишен връх
Снимка: iStock

Бизнес активността в частния сектор в еврозоната достигна най-високото си ниво от година – сигнал, че икономическото възстановяване на региона се стабилизира, предава Bloomberg.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global е нараснал до 52,3 пункта през май, изпреварвайки очакванията на анализаторите. Той е и над границата от 50 пункта, която разделя спада от растежа за трети пореден месец. За сравнение, през април индексът беше на ниво 51,7 пункта.

„Нещата изглеждат толкова добре, колкото може да бъдат“, коментира Сирус де ла Рубия, главен икономист в Commercial Bank. „Икономиката на еврозоната набира допълнителна сила. Насърчително е и това, че новите поръчки нарастват със здравословен темп, докато увереността на компаниите е отразена от стабилен темп на наемане“ на персонал, отбелязва той.

ОЩЕ: Икономическата активност в еврозоната изненадващо се влоши

Германските облигации отслабнаха, тъй като паричните пазари намалиха залозите за степента на намаления на лихвените проценти от ЕЦБ, които се очаква да започнат следващия месец. Двугодишната доходност, сред най-чувствителните към паричната политика, се повиши с 5 базисни пункта до 3,06% - най-високата си стойност от ноември.

Снимка: iStock

Само 60 б.п. намаления се оценяват тази година – еквивалентно на две намаления с четвърт пункт и 40% шанс за трето. Три бяха почти с пълна цена миналата седмица.

Добри новини има и за най-голямата икономика в Европа – данните за Германия показват, че представянето също е над очакванията, като приносът на производственият сектор се подобрява. Във Франция обаче бизнес активността неочаквано отбелязва свиване на фона на по-лошото представяне на сектора на услугите.

ОЩЕ: Бизнес активността в еврозоната расте с най-бързия темп от 15 години

„Макар че хората обичат да сравняват представянето на икономиките, да сочат възможните слаби и силни страни, добрата новина е, че като цяло и двете икономики се движат в тандем“, казва Де ла Рубия. „Това означава, че има голям шанс Франция да навакса евентуално в сектора на услугите, което ще постави растежа на еврозоната на по-стабилна основа“, допълни той.

Членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел заяви по-рано, че инерцията при растежа е набрала сила в последно време, разпалвайки оптимизма, че икономиката е оставила най-лошото зад гърба си.

Снимка: iStock

„В момента наблюдаваме леко възстановяване на икономиката в еврозоната“, заяви тя пред германската телевизия ARD. „Същевременно инфлацията продължава да отстъпва. Затова има причина да се надяваме, че ще успеем да се върнем към ценовата стабилност, без да изживеем рецесия“, заяви още тя.

Ръстът обаче маскира продължаващото отслабване в индустриалния сектор – най-вече в Германия, която страда от по-слабото международно търсене и пика в цените на енергоизточниците след войната в Украйна. 

ОЩЕ: Спадът в бизнес активността на еврозоната е по-голям от очакваното

Заводските проблеми може би бавно вървят към края си, според S&P Global, откъдето прогнозират, че еврозоната може да отчете ръст на брутния вътрешен продукт от 0,3% това тримесечие – повтаряйки темпа от предходните три месеца.

Има обаче и предупредителни знаци по отношение на потребителските цени, които могат да забавят темпа на намаляване на лихвите от ЕЦБ тази година. S&P нарече сектора на услугите – основен фокус на централните банкери във Франкфурт – „принципният източник на инфлационен натиск“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Трагични съдби: българките, които проституират в Германия

Кредит за Украйна с пари от Русия: правомерно ли е това?

Първа публична поява след тежката диагноза: Кейт Мидълтън изглежда фантастично (ВИДЕА)

"Край на войната в Украйна"? Такъв бе планът. Но стана друго

"Децата чудо" на Путин: елитът на руския шпионаж

Защо Путин изпрати военни кораби точно под носа на САЩ

"Най-добрият футболист на Хърватия на всички времена". Защо Лука Модрич е толкова обичан

Зеленски: Русия ще бъде уведомена за плана ни, за да фиксираме края на войната на втората среща на върха

Започна официалната церемония на срещата на върха в Швейцария (ВИДЕО)

За пръв път бе показан проектодоговорът за мир, обсъждан между Москва и Киев през 2022 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа