Чеченци, биещи се за Украйна: Русия е като пияния съсед, който идва да запали дома ти

21920
Чеченци, биещи се за Украйна: Русия е като пияния съсед, който идва да запали дома ти
Снимка: Getty images

"След Украйна - Чечения", казва чеченски командир, който се сражава на страната на Украйна във войната, разпалена от Русия.

Чеченските доброволци, избрали да подкрепят Киев, са категорични, че са в Украйна, за да компенсират около два века руско потисничество над тяхната родина - от депортирането на населението от Йосиф Сталин през 40-те години на миналия век, през разрушаването на столицата им Грозни от Борис Елцин, до сегашното брутално управление на московския сатрап в Чечения Рамзан Кадиров.

Чечения: Стрелба по полицейски участък, Кадиров се гаври с телата на убитите нападатели (ВИДЕО)

В Чечения неизвестни нападатели откриха огън по полицейски участък. Това се е случило в нощта между 28 и 29 март. Двама нападатели...

"Уморени сме от Русия", допълва 45-годишният командир, който моли да бъде идентифициран само с военния си повиквателен знак Торто - препратка към замък близо до родния му град в Чечения, който напуска като млад бунтовник скоро след края на Втората чеченска война през 2009 г. Историята му разказва Politico.

"Русия е като пиян съсед. Един ден той идва в дома ти и иска да го изгори. Вие го хващате, а той бяга. На другия ден се връща трезвен и моли за прошка. А после се връща пиян с пистолет и убива жена ти и децата ти", казва той.

"Това е третата чеченска война - и този път ние ще победим" - намесва се един от войниците на Торто, 20-годишен младеж с псевдоним Мага. Той е съпруг и баща, казва, че партньорката му напълно подкрепя решението му да се бие, въпреки че "се притеснява за мен, но знае, че трябва да се воюва".

На украинска страна се сражават около 150-200 чеченски доброволци, повечето от които са синове на емигранти и внуци на бойци, сражавали се в Първата или Втората чеченска война. Те са разделени на три формирования - батальон "Джохар Дудаев", кръстен на първия постсъветски президент на независима Чечения; батальон "Шейх Мансур", който е критикуван за връзки с ислямистки групировки; и по-секретен батальон, който работи със Службата за военно разузнаване на Украйна и чиито членове се обличат в черно - дори когато са в безопасните предели на Киев, се движат въоръжени и със ски маски.

Сред чуждестранните доброволци тук цари консенсус, че чеченците са сред най-отдадените и идеологически ангажирани с борбата, както и около 200 беларуси, които се сражават за Украйна. В момента чеченците са ангажирани предимно в Бахмут - продължаващата месеци наред кървава битка, която доведе до големи жертви и от двете страни и беше сравнявана със сблъсъците от Първата световна война.

Аз съм най-прекрасен: Кадиров сам си връчи златен медал „Герой на Чечения“ (ВИДЕО)

Лидерът на Чечения Рамзан Кадиров удостои сам себе си със званието „Герой на Чеченската република“, награда, която той сам ...

Увлечен студент по военна история, Торто казва, че "това е Вердюн" - препратка към най-дългата битка през Първата световна война. "Това е истински ад", допълва мъжът, който живее в Украйна от 2016 г., а преди това е пребивавал в Германия.

И Торто, и Мага не се съмняват, че в крайна сметка са тук, за да се бият за Чечения - според тях поражението на Русия в Украйна ще доведе до въоръжено въстание в родината им в Северен Кавказ. И не само там, а в целия кавказки регион, разположен между Азовско, Черно и Каспийско море. "Рано или късно всички ще бъдем свободни", казва Торто.

"Повярвайте ми, когато Русия загуби тази война с Украйна, тя няма да може да съществува като държава. Това е невъзможно. Тя ще се разпадне", добавя той. "Ние просто се нуждаем от свобода. Хората се нуждаят от свобода".

Какво мислят Торто и войниците му за хилядите чеченци, които се сражават за издирвания от съва в Хага диктатор Владимир Путин?

Командирът изразява отвращение от чеченските бойци на Русия, наричани кадировци - и особено от зверствата, с които са свързани. Известни като "TikTok армия" заради популяризирането на бруталността им в онлайн приложението, кадировците са обвинявани в изнасилвания, убийства и грабежи в Буча, а през юли са обвинени в изтезание и кастрация на украински военнопленник в Привиля, Луганска област, което са публикували в канала си в "Телеграм".

Чеченци заплашиха с оръжие в ръка протестиращи срещу строежа на джамия в Москва (ВИДЕО)

"Обръщаме се към всички, които искат да попречат на изграждането на джамия в Москва. На фронта сме и видяхме много видеа, които не са п...

Някои следователи подозират, че може би именно кадировци, а не наемници от групата "Вагнер", са обезглавили украински военнопленник по-рано този месец, което също беше публикувано онлайн.

Кадировците са полезни за Москва като пропаганда - предупреждение, че Русия ще се отнася към Украйна така, както се отнасяше към Чечения, и ще унищожи всичко, което може. А за Кадиров те спомагат за утвърждаване на имиджа му на воин, казват Торто и Мага. Армията "TikTok" рядко се намира близо до фронтовата линия, отбелязват проукраинските чеченци, и се използва само за операции по прикриване, за да се насажда страх.

Освен в Бахмут, където не са давали никаква отстъпка, най-големите им гордости досега във войната са провеждането на диверсионни и разузнавателни операции северно от Киев скоро след нахлуването на Русия и участието в операцията по освобождаването на Изюм в Североизточна Украйна.

За разлика от другите чуждестранни формирования, те не са официално част от международния легион, не получават заплата от украинското правителство и трябва да се екипират сами. За да останат в битката, те проявяват изобретателност, като набират дарения и продават онлайн военни предмети, събрани от бойното поле. "Русия е най-големият ни доставчик на оръжия", смее се Торто.

Чеченците в Украйна имат големи надежди за очакваната контраофанзива, но казват, че няма да е лесно да се победи Русия, която ще мобилизира повече хора. Борбата трябва да продължи, казва Торто.

Bild: Падналият дрон със 17 кг експлозив е трябвало да убие Путин при посещението му в Руднево

Падналият в понеделник, 24 април, дрон в Московска област, който носеше 17 кг експлозив, вероятно е бил свързан с опит за покушение сре...

"Когато чуя френски или германски експерти да говорят за това как Русия трябва да бъде спасена и да не бъде оставена да се разпадне и как може да бъде възстановена като демократична държава, просто клатя глава", добавя той.

ОЩЕ: Тик Ток бойците на Кадиров разбиха 5 бронирани машини заради несъобразена скорост (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа