Децата са голямата жертва на войната на Путин: Примери от Украйна и Русия (СНИМКИ и ВИДЕО)

4157
Децата са голямата жертва на войната на Путин: Примери от Украйна и Русия (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Когато се стигне до война, истината нерядко се различава трудно, но една истина е безспорна - страдат невинните. А най-невинни сред всички са децата.

Войната в Украйна не прави изключение в това отношение - и от двете страни. Предвид че военните действия се водят основно на украинска територия, украинските деца са в много по-голяма степен потърпевши - но и руските деца не остават незасегнати.

Още: "Казаха ми, че всички сме руснаци": Украинските деца са все по-изплашени от руското "превъзпитание" (СНИМКИ)

Промиване на мозъци

Украинските ученици в окупираните градове са принудени да провеждат "избори в Руската федерация" и да водят кампания в подкрепа на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане точно на украински деца руски диктатор Владимир Путин – в пълно противоречие със законите на двете страни и международното право. Това твърди в свой материал руското опозиционно издание "Можем объяснить". Ето какво се разказва в него:

В училище № 90 в Донецк приключи конкурс на тема "Моето семейство избира президент. Ние сме за ВЕЛИКА Русия". Както се казва на официалната училищна страница във Вконтакте (руския аналог на Фейсбук), това се случва "като част от предизборната кампания за избор на президент на Руската федерация в ДНР" (бел. ред. - Донецка народна република, проруско сепаратистко формирование, непризнато от международната общност). По инструкции на учителите, ученици от V и VI клас в училището нарисуваха избирателни секции, бюлетини, лозунги в подкрепа на Путин и карти на Русия.

В цяла Русия започна пропаганда в учебни заведения и с участието на деца, въпреки че това пряко и грубо нарушава както изборните закони в Руската федерация, така и закона за образованието, припомня "Голос". Политическата агитация е забранена - само на хартия в Русия.

Украинските деца са участвали в руската политика и преди. Деца, отведени от Мариупол, се водят на пропагандни представления и се принуждават да излизат на сцената на Z-концерти. В училищата в Донецк пускат песента "Владимир Путин е страхотен човек" и ги принуждават да рисуват свастики.

Още: На училище по време на война - под земята: Деца от Украйна разказват

Агитацията за президента на Руската федерация в украинските училища е още по-незаконна и абсурдна, казва киевският адвокат по международно право Владимир Жбанков. Според него самият акт на анексията е нарушение на международното право: "Гласуването с оръжие не може да бъде открито и свободно волеизявление". Жителите на окупираните територии остават граждани на Украйна, те взеха руски паспорти под натиск. Оказва се, че украинските граждани гласуват на руски избори, обобщава той, цитиран от "Можем обяснить".

От началото на войната (до януари 2024 г.) ООН е регистрирала официално 575 смъртни случая на деца, а други 1264 деца са били ранени - говорим за украински деца. Според украинското правителство от февруари 2022 г. 19 546 деца са били депортирани или насилствено разселени, а 3800 училища са повредени или разрушени.

Още: Режимът му умори от грип украинско момиче, но Путин дава пари на ранени украински деца (ВИДЕО)

Децата в Белгород също страдат

Белгород отдавна влезе във войната, която Путин подпали - редовно там има украински обстрели, най-често като отговор на руски военни действия. След днешната масирана руска ракетна атака в Украйна, нямаше изключение - Украйна отговори: Украйна отвръща на руското зверство: Пак мощни взривове в Белгород (ВИДЕО)

Според губернатора на Белгород Вячеслав Гладков, при украинските обстрели са убити 7 души и са ранени 17. Сред убитите има 1 дете, а сред ранените - 4 деца. 14 души са хоспитализирани. Има и ужасяващи видеокадри, за които се твърди, че са от стадион към местно училище - там се виждат ранени деца. Хора са слаби нерви и под 18-годишна възраст да не гледат: ВИДЕО 18+

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа