"Казаха ми, че всички сме руснаци": Украинските деца са все по-изплашени от руското "превъзпитание" (СНИМКИ)

2698
"Казаха ми, че всички сме руснаци": Украинските деца са все по-изплашени от руското "превъзпитание" (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Русия, която казва, че е приела 700 000 деца, е обвинена, че се опитва да заличи украинската им идентичност. През 14-те месеца, през които Вероника Власенко посещаваше училище в Русия, учители и съученици редовно й казват, че никога няма да може да се прибере в Украйна.

„Всеки ден ми казваха, че ще остана тук завинаги и никога няма да напусна Русия“, казва тя. „Казаха ми, че Украйна не съществува, че никога не е съществувала, че всички сме руснаци... Понякога другите деца ме биеха, че съм проукраинка,“ разказва The Guardian.

Вероника е едно от близо 20 000 деца, документирани от украинските власти като отведени от Украйна в Русия през последните две години. Властите смятат, че реалният брой вероятно е 10 пъти по-голям, докато руските власти дори се похвалиха, че са преместили 700 000 украински деца в Русия.

Още: На училище по време на война - под земята: Деца от Украйна разказват

Близо две години след началото на войната нарастват опасенията, че ако не се намери начин децата да бъдат прибрани скоро, системната програма на Русия за „превъзпитание“ на украинските деца може да се окаже с унищожителен ефект. Украински официални лица призовават международните организации и неутралните държави, които все още могат да имат влияние в Москва, да окажат натиск върху Русия.

Хиляди деца са изведени от Украйна към Русия

От 19 500 случая, за които украинските власти разполагат с имена и данни, само около 400, включително Вероника, са успели да се върнат в Украйна досега. „Русия активно изтрива тяхната украинска идентичност и нанася невероятни емоционални и психологически щети“, каза президентът на Латвия Едгарс Ринкевич на конференция. „Още по-лошо е, че Русия гордо демонстрира действията си“, каза той.

Твърденията на Русия за презаселване на деца са една от причините, поради които е издадена заповедта за арест, от Международния наказателен съд миналата година, на Владимир Путин и на комисаря по правата на децата в Русия Мария Лвова-Белова. В заповедта се казва, че Русия е действала с „намерението да изведе завинаги“ деца от Украйна, което е военно престъпление. Андрий Костин, главният прокурор на Украйна, каза, че действията на Русия са най-мащабното депортиране на деца в Европа след Втората световна война. „Русия се опитва да унищожи украинската нация не само физически, но и чрез прекъсване на семейните връзки и заличаване на украинската идентичност на депортираните деца“, каза той в Рига.

Русия е използвала различни методи, за да доведе украински деца на своя територия или в окупираните от руската армия райони на Украйна, като често се позовава на опасения за сигурността и необходимостта децата да бъдат изведени от опасни зони на конфликт. В някои случаи руските власти преместват цели сиропиталища в контролирани от Русия зони. В други случаи децата са били отделени от родителите си, отведени в Русия и са им дадени нови имена.

Още: Великобритания осъди руски закон срещу украинските деца

През ноември разследване на BBC разкрива, че малко момиченце, откраднато от детски дом в окупирания Херсон, е било прехвърлено в Москва, с нови документи с променено име, според които е родено в Русия, след това осиновено от руски политически лидер и съюзник на Путин, Сергей Миронов. Още: Руски депутат е осиновил отвлечено от Украйна дете, променил е и името му (СНИМКИ)

Историята на Вероника

Не всички деца са отведени насила в Русия. Вероника, която е израснала в село в района на Харков на по-малко от миля от границата, пътува през границата с леля си две седмици след като Русия започва пълномащабната си инвазия, за да избегне военните сблъсъци, които унищожават нейното село. Тя и леля й остават в редица бежански лагери. Вероника, тогава на 12 години, първоначално е доволна, че е в Русия, за първи път стъпва в страната. Това е първият път от две седмици, когато тя може да се измие и да има топла храна и удобно място за спане без звук от експлозии. В крайна сметка Вероника е разделена от леля си и е настанена в дом за деца в град Липецк. Майка й, която преди е служила в украинската армия, не е могла да пътува до Русия, за да търси Вероника от страх от арест.

Още: 12-годишно украинско момче се завърна у дома след 2 години под руски контрол

„Беше толкова трудно да бъда сама в тази среда, когато всички ми казваха ужасни неща за Украйна“, каза Вероника. След известно време тя е толкова травматизирана, че отслабва много и косата й започва да пада. Бабата на Вероника пропътува хиляди километри по обиколен маршрут от Харков до Липецк през Полша и балтийските държави, за да спаси внучката си и да я върне обратно в Украйна, където тя е отново с майка си. „Сега просто искам да помогна на други украински деца също да се върнат у дома“, каза Вероника пред медията. Още: Киев успя да върне в Украйна 14-годишно депортирано момиче, което Русия заплашваше със съд (СНИМКИ) 

Руските власти твърдят, че украинските деца, чиито родители или настойници пътуват до Русия, могат да ги приберат у дома. Но не всяко дете има роднина, който е в състояние да измине дългото и рисковано пътуване, не всяко дете може да се свърже със семейството си и има много случаи на по-малки деца, на които сменят имената преди осиновяване от руски семейства. „Русия им казва, че не са желани, че никой не ги търси, променя имената им и се опитва да им издаде руски паспорти“, каза Олена Зеленска, съпругата на президента на Украйна, която беше в Рига миналата седмица, за да говори по въпроса.

Тя призова съюзниците на Украйна и неутралните страни да работят като посредници, за да помогнат на украинските деца да се върнат у дома. Зеленска цитира случая с дете, което е било върнато след усилията на агенцията на ООН Уницеф и Катар. „Няма по-важна задача, за която възрастните да използват силата и ресурсите си, отколкото да помогнат за спасяването на деца“, каза тя в материала на The Guardian.

Снимки: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа