Доклад на ООН: Гъвкавото работно време е полезно за бизнеса

1975
Доклад на ООН: Гъвкавото работно време е полезно за бизнеса
Снимка: iStock

Гъвкавите условия на труд, като тези, въведени по време на кризата Ковид-19, са не само полезни за служителите, но и повишават производителността и потенциално - финансовите резултати на предприятията, заяви ООН.

В първия си доклад, посветен на баланса между професионалния и личния живот, Международната организация на труда към ООН оцени въздействието на работното време, работните часове и организацията на работното време върху благосъстоянието на служителите, а също и върху ефективността на бизнеса, предаде БГНЕС.

ЕП прие нови правила за отпуск по бащинство и гъвкаво работно време

Европейският парламент окончателно одобри правилата относно отпуска по бащинство и неподлежащото на прехвърляне право на родителски отп...

"Този доклад показва, че ако приложим някои от поуките от кризата Ковид-19 и разгледаме много внимателно начина на структуриране на работното време, както и общата му продължителност, можем да създадем печеливша ситуация, подобрявайки както резултатите от дейността, така и баланса между професионалния и личния живот", заяви Джон Месинджър, водещ автор на доклада.

В документа се разглеждат мерките за реакции при кризи, които правителствата и предприятията са използвали при разпространението на пандемията и които са имали за цел да запазят функционирането на организациите и заетостта на работниците.

В доклада се констатира, че по-големият дял на работниците с намалено работно време е помогнал да се предотврати загубата на работни места.

И установи, че "широкомащабното прилагане на работата от разстояние", въведено в целия свят, е "променило не само разбирането за дистанционна работа, но и естеството на заетостта, най-вероятно за обозримо бъдеще".

Според МОТ, ковид-мерките са убедително доказателство, че предоставянето на по-голяма гъвкавост на работниците по отношение на това как, къде и кога да работят може да бъде положително не само за тях, но и за предприятията, включително чрез повишаване на производителността.

Ще трябва да има грипна ваканция, предупреди проф. Ива Христова

Случаите на грип и остри респираторни заболявания ще нарастват през януари 2023 г., а също и през февруари поради ниските температури, ...

От друга страна, ограничаването на гъвкавостта води до увеличаване на разходите, включително поради увеличеното текучество на персонала, се посочва в доклада.

"Съществува значителен брой доказателства, че политиката за баланс между професионалния и личния живот осигуряват значителни ползи за предприятията", се казва в доклада.

МОТ подчерта, че дистанционната и другите гъвкави форми на работа помагат за запазване на заетостта, като същевременно насърчават по-голямата самостоятелност на служителите.

Но, според нея, е необходимо регулиране, включително така наречените политики за "право на прекъсване на връзката", за да се предотвратят отрицателните ефекти.

Според доклада далеч не всички работещи в световен мащаб работят на стандартен осемчасов работен ден или 40 часа седмично.

Нов вариант на Ковид е най-съвършеният за заразяване досега според СЗО

Високопредаваемият подвариант на Омикрон - XBB1.5, който само за няколко седмици се превърна в доминиращ щам в САЩ, може да предизвика ...

Повече от една трета от тях редовно работят повече от 48 часа седмично, а 20 % работят по-малко от 35 часа седмично. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски два пъти отхвърля искания за разблокиране на западно оръжие за полка "Азов"

Украйна вече има нови оръжия от САЩ, ето кога пристигат Patriot от Испания и Германия (ВИДЕО)

Кипър засилва мерките заради опасност от пожари на Великден

"Преди Евровизия": Отново запалиха Корана в Швеция (ВИДЕО)

Европейските "зелени" дадоха старт на предизборната кампания

Путин обгрижва касапите от войната: Безплатно висше образование за върналите се от фронта

Дронове с автомати и ракети: Ново оръжие от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Руската църква ще изпраща 1300 свещеници на фронта: За упокой или за подкрепа на руската армия? (СНИМКИ)

Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа