Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дуда сравни смъртта на Раиси с гибелта на президента Качински при Смоленск

20 май 2024, 16:05 часа • 2007 прочитания

Полският президент Анджей Дуда заяви, че е дълбоко потресен от смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси като я сравни с гибелта на бившия полски държавен глава Лех Качински в самолетна катастрофа в Русия през 2010 г.

"Дълбоко съм развълнуван от новината за трагичната смърт на президента на Иран г-н Ебрахим Раиси, заедно с неговата правителствена делегация, в самолетна катастрофа.

Малко народи имат такива трагични страници в историята си. Но ние, поляците, които ужасно преживяхме през 2010 г. катастрофата на полския правителствен самолет в Смоленск, Русия, познаваме чувството на шок и празнота, което остава в сърцата на хората и в страната след внезапната загуба на политическия и социален елит, след внезапната загуба на близки и приятели. Затова с особено разбиране се присъединяваме към близките на жертвите и иранския народ в молитва и скръб", пише Дуда в социалната мрежа X.

Още: "Кога ще умрете всички?": Иранците празнуват масово смъртта на Раиси (ВИДЕО)

Покойният ирански президент подкрепяше Русия във войната й срещу Украйна, а немалък брой ирански чиновници са в списъците на западните санкции заради военната помощ на Иран за Москва (в това число предоставени ирански дронове), както и заради смазването на протестите в Иран.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес