ЕК: Без предоговорка на "Южен поток" ще има санкции за участващите страни-членки

35889
ЕК: Без предоговорка на "Южен поток" ще има санкции за участващите страни-членки
Снимка: БГНЕС

В сегашния си вариант на двустранни договорки проектът „Южен поток” не е съобразен със законодателството на Европейския съюз. Това потвърди и говорителят на европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер Марлене Холцнер.

Холцнер каза, че действително „Южен поток” не отговаря на европейските законови норми в три аспекта – разделение на собствеността върху газопровода или с други думи на преноса и разделение на суровината т.е. „Газпром” да няма мажоритарен контрол и върху двете операции – добив плюс доставка; свободен достъп на трети компании до тръбата; преразглеждане на структурата на транзитните такси. Припомняме, че според неофициална информация за България едно от условията по договорката с „Газпром” за плащане на такси е „Южен поток” да заработи на пълен капацитет

ЕК: Двустранните споразумения за "Южен поток" нарушават правото на ЕС

Двустранните споразумения между Русия и България, Русия и Сърбия, Русия и Унгария, Русия и Унгария, Русия и Гърция, Русия и Словения, Р...

За пръв път говорихме със страните-членки, през които минава трасето на „Южен поток”, през август. Сега ги съветваме да направят предоговорка, подчерта Холцнер. Тя добави, че преди два дни действително Йотингер е изпратил писмо до руския енергиен министър Александър Новак с препоръка Русия също да пристъпи към предоговоряне.

Ако Русия не поиска да предоговори условията за „Южен поток”, то Европейската комисия ще препоръча на страните-членки на ЕС, пред които минава трасето, да не участват в проекта. Ако все пак те участват, Европейската комисия ще стартира наказателни процедури, коментира Холцнер.

Както е добре известно, на 4 ноември тази година главният изпълнителен директор на „Газпром” Алексей Милер дойде в България. Тогава той говори с премиера Пламен Орешарски и с енергийния министър Драгомир Стойнев. След това Стойнев обяви, че е постигната договорка за строеж на българската отсечка на „Южен поток”. Официален договор обаче все още не е подписан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа