ЕК: Двустранните споразумения за "Южен поток" нарушават правото на ЕС

31896
ЕК: Двустранните споразумения за "Южен поток" нарушават правото на ЕС
Снимка: БГНЕС

Двустранните споразумения между Русия и България, Русия и Сърбия, Русия и Унгария, Русия и Унгария, Русия и Гърция, Русия и Словения, Русия и Хърватия плюс Русия и Австрия за изграждането на газопровода „Южен поток” са в нарушение на европейското право. Това заяви директорът на енергийните пазари към Европейската комисия Клаус Дитер Борхард в реч пред Европейския парламент, пише EUractiv.

Според Борхард при всички двустранни споразумения става въпрос за нарушения по следните параграфи:

Стойнев: Освободеният от НЕК Инков ще ръководи „Южен поток”

След като по-рано днес стана ясно, че Владимир Инков е освободен от поста шеф на НЕК, вече се изясни и причината. Той ще отговаря за ра...

- Според нормите на Третия либерализационен пакет за енергийния пазар на ЕС в рамките на европейския пазар трябва да има разделяне на собствеността на тръбата (преноса) от собствеността върху суровината (добива). В случая на "Газпром" обаче става въпрос едновременно и за производител, и доставчик. Нормата обаче е „необвързваща”, т.е. може да има изключение, но само ако различните сегменти на тръбата за доставка на газ попадат при различни компании като основен доставчик, което е „в далечно бъдеще”.

- Договорите за "Южен поток" трябва да гарантират свободен достъп на трети компании до тръбата. Европейското право забранява изключителното право на една компания, в случая "Газпром", като единствен доставчик.

- Структурата на тарифите трябва да бъде преразгледана. По отношение на България "Газпром" ще плаща транзитна такса едва когато "Южен поток" заработи на пълен капацитет, поне според сегашната договорка, която не е оформена в официален договор.

„Заради посочените причини Европейската комисия смята, че всички двустранни споразумения за „Южен поток”, сключени от страни-членки на ЕС или от подписали договора за Европейското енергийно пространство, трябва да бъдат предоговорени. Ако това не стане, „Южен поток” няма да функционира на територията на ЕС”, казва Борхард. Той добави, че европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер вече е изпратил писмо до руския енергиен министър Александър Новак, в което е обяснил, че Русия "трябва да погледне оптимистично" на възможността за предоговорка.

България, Словения и Унгария заемат обща позиция за "Южен поток"

България, Унгария и Словения ще излязат с обща позиция по проекта "Южен поток". За това се договориха премиерите на трите страни Плам...

На срещата са присъствали заместник-енергийният министър на Русия Анатоли Янковски, генералният директор по експорта на „Газпром” Александър Медведев, както и сръбският министър на енергетиката Зорана Михайлович. Янковски посочи, че Русия не приема, че европейското право действа в случаи на транснационални проекти, какъвто е „Южен поток”. Тук действа международното право, заключи Янковски.

Досега „първа заварка” по отсечките на „Южен поток” на територията на ЕС са направили само България и Сърбия, но западните ни съседи са в процес на преговори за пълноправно членство в Съюза, т.е. нашата държава е единствената, която има пълноправно членство в ЕС. Досега правителството на Пламен Орешарски все още не е оповестило официалните параметри на бъдещия договор с „Газпром”, тъй като той дори не е официално подписан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа