ЕП препоръча на страните-членки: Не считайте Русия за стратегически партньор

10792
ЕП препоръча на страните-членки: Не считайте Русия за стратегически партньор
Снимка: Getty Images/Guliver

С 494 гласа "за", 135 "против" и 69 "въздържал се" Европейският парламент прие резолюцията за преформулиране на отношенията ЕС-Русия.

Като основание за решението се посочва умишленото нарушаване на демократичните принципи, фундаменталните ценности и международното право от страна на Русия при анексирането на Крим, както и пряката намеса на Москва във военните действия в Източна Украйна.

Путин от Италия: Проблемът със санкциите ще отпадне рано или късно

Рано или късно проблемът със санкциите ще отпадне, заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция в Рим след преговорите с...

Според резолюцията ЕС трябва да изготви план за действие с "мека сила" при извънредни ситуации срещу агресивните политики на Кремъл. Резолюцията препоръчва като приоритет за страните-членки да запазят единството в острото си отношение спрямо "незаконното анексиране" на Крим от Русия и руските действия в Украйна. ЕП призовава държавите от ЕС да се въздържат от двустранни споразумения с Русия, които могат да навредят на това единство. "Сега е ред на Кремъл да реши по кой път ще продължи - на сътрудничество или на задълбочаваща се изолация", каза докладчикът по резолюцията Гарбиелус Ландсбергис.

Евродепутатите настояват да бъде създаден силен и основан на правила Европейски енергиен съюз, за да се противостои на руския енергиен монопол и да се осигури солидарност в енергийната независимост на всяка държава членка.

Европейският парламент призовава Европейската комисия да предвиди незабавно адекватно финансиране за конкретни проекти за противодействие на руската пропаганда и дезинформация на територията на ЕС и в чужбина.

Евродепутатите изразяват безпокойство, че Русия подкрепя и финансира радикални и екстремистки партии в ЕС. Те призовават Комисията и страните членки да създадат координиран механизъм за мониторинг на финансовата, политическата и техническата помощ, която Русия осигурява за политически партии и организации в общността.

Г-7 запазва санкциите срещу Русия и се фокусира върху климатичните промени

Страните от Г-7 ще прилагат санкциите си срещу Русия, докато нарушенията на примирието в Украйна продължават. Освен това, наказателните...

От Европейската комисия се очаква да предложи законодателство, което гарантира пълна прозрачност на финансирането на политическите партии в ЕС от заинтересовани страни извън него.

Резолюцията осъжда "черния списък" на Москва с 89 европейски политици, официални лица и военни лидери със забрана да пътуват до Русия.

Евродепутатите смятат, че в дългосрочен план са възможни и желателни градивни и предвидими отношения между ЕС и Русия в полза и на двете страни, но отбелязват, че сътрудничеството може да бъде подновено, само ако Русия зачита териториалната цялост и суверенитет на Украйна, в това число Крим, прилага двете споразумения от Минск и прекрати дестабилизиращите военни действия, както и тези, свързани със сигурността, на границите на държавите членки на ЕС.

Утре, 11 юни, ще бъде гласувана друга, отделна резолюция за ситуацията в Черноморския басейн след незаконното анексиране на Крим от Русия, информира "Фокус".

"Интерфакс": ЕС вече реши да удължи санкциите срещу Крим

Политическо решение за удължаване на санкциите срещу Крим вече има. Това твърди руската агенция „Интерфакс”, като в свой ма...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа