Ердоган: Може да приемем Финландия в НАТО без Швеция

5976
Ердоган: Може да приемем Финландия в НАТО без Швеция
Снимка: Getty images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган за първи път заяви, че Анкара може да допусне Финландия в НАТО без скандинавската ѝ съседка Швеция. Коментарът му, направен по време на излъчвана по телевизията среща с млади гласоподаватели, дойде дни след като Турция спря разговорите за членство в Алианса с Хелзинки и Стокхолм.

Това решение заплаши да отложи надеждите на НАТО за разширяване на блока до 32 страни по време на срещата на върха през юли в литовската столица Вилнюс. Турция и Унгария остават единствените страни, които блокират Финландия и Швеция.

Турция нарече "безсмислено" възстановяването на диалога за НАТО с Швеция и Финландия

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че е "безсмислено" да се провежда тристранна среща с Швеция и Финландия, за да се...

Очаква се Будапеща да одобри членството на двете държави този петък, но Ердоган ги блокира не само заради отношението им към кюрдите (смятани в Анкара за терористи), а и заради инцидентите с изгаряне на Корана. Това се случи пред турското посолство в Швеция преди дни и беше дело на датския екстремист Расмус Палудан.

Отделно, в Турция предстоят избори на 14 май и така президентът се опитва да мотивира базата си от консервативни и националистически настроени гласоподаватели, пише „Гардиън“.

Финландия и Швеция кандидатстваха заедно за НАТО след началото на руската инвазия в Украйна, загърбвайки дългогодишните си позиции на военен неутралитет. Сега обаче двете страни могат да бъдат отделени по пътя им към Алианса. „Ако се наложи, може да дадем различен отговор за Финландия. Швеция ще бъде шокирана, когато дадем различен отговор на Финландия“, заяви Ердоган.

Той също така повтори искането си Швеция да предаде заподозрените кюрди, издирвани от Анкара. "Ако непременно искате да се присъедините към НАТО, ще ни върнете тези терористи", заяви Ердоган с препратка към Работническата партия на Кюрдистан (ПКК). Швеция има по-голяма кюрдска диаспора от Финландия и по-сериозен спор с Анкара.

Финландия обмисля присъединяване към НАТО без Швеция

Финландия трябва да обмисли възможността да се присъедини към НАТО без Швеция, заяви финландският външен министър Пекка Хаависто, преда...

Противопоставянето между Анкара и Стокхолм накара финландски представители да намекнат за първи път миналата седмица, че може да бъдат принудени да поискат членство в НАТО без Швеция.

"Трябва да оценим ситуацията - дали не се е случило нещо, което в по-дългосрочен план би попречило на Швеция да продължи", заяви финландският външен министър Пекка Хаависто миналия вторник, но също така подчерта, че съвместното присъединяване остава "приоритетна възможност".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС започва работа по нови санкции срещу Иран

Нови протести срещу закона по руски образец в Грузия, стигна се до сблъсъци (ВИДЕО)

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа