Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС натиска Гърция и Испания да доставят на Украйна ПВО системи

22 април 2024, 11:08 часа • 5351 прочитания

Гърция и Испания са подложени на натиск от страна на съюзниците от ЕС и НАТО да предоставят на Украйна повече системи за противовъздушна отбрана. Новината съобщава Financial Times часове преди срещата на министрите на външните работи и отбраната на ЕС в понеделник.

Още: Десетки гръцки F-16 "почти сигурно" отиват в Украйна, може и гръцки Mirage 2000

Този месец Украйна поиска от западните си партньори спешно да предоставят 7 допълнителни системи за противовъздушна отбрана, включително Patriot или съветските С-300, понеже Руската федерация засилва въздушните и ракетните атаки срещу градовете и енергийната инфраструктура.

"Patriot могат да се наричат системи за противовъздушна отбрана само когато работят и спасяват човешки животи, а не когато стоят неподвижно някъде в складовете, подчерта украинският президент Володимир Зеленски.

Още: Унищожение на руската армия само с 3% от военния бюджет на САЩ: Данни от американски сенатор

Призив към Мадрид и Атина: Не се нуждаете от Patriot толкова, колкото Украйна

Financial Times отбелязва, че само Германия е обявила доставката на една система Patriot, докато останалите лидери на ЕС на срещата на върха в Брюксел лично са призовали премиерите на Испания и Гърция Педро Санчес и Кириакос Мицотакис да прехвърлят част от системите си на Украйна.

Снимка: Getty Images

Армиите на Гърция и Испания разполагат с десетки системи Patriot и други като С-300. От Европа твърдят, че нуждите на двете страни не са толкова големи, колкото тези на Украйна, и че не са изправени пред непосредствена заплаха.

"Всички знаем кой разполага с тях, знаем къде се намират и знаем кой наистина се нуждае от тях", казва един от участниците в дискусията.

Още: Борел: Да извадим нашите системи Patriot и да ги пратим на Украйна

По-малък натиск върху Полша и Румъния

Длъжностни лица съобщават също така пред изданието, че натискът върху Полша и Румъния е по-малък, тъй като те са на границата с Украйна.

Натискът за предоставяне на системи за противовъздушна отбрана ще се засили по време на срещата на министрите на външните работи и отбраната на всички 27 държави членки на ЕС в Люксембург, заявяват официални лица пред FT. Украйна е особено заинтересована от остарелите гръцки системи С-300, които украинските сили вече имат на въоръжение и с които са придобили опит, пише още изданието.

Още: ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

"Има държави, които, честно казано, не се нуждаят от незабавно придобиване на системи за противовъздушна отбрана. От всяка страна се иска да реши какво може да пожертва", казва един от дипломатите на ЕС, участващи в подготовката на срещата.

На свой ред, министерствата на отбраната на Гърция и Испания отказват да коментират ситуацията.

Още: Украйна скоро ще получи нова ПВО система IRIS-T: Потвърждение от Германия

ПВО за Украйна - спешна нужда

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че страните от Алианса са готови да прехвърлят още системи за противовъздушна отбрана на Украйна.

"Министрите на отбраната на НАТО се договориха да засилят и да предоставят допълнителна военна подкрепа, включително повече системи за противовъздушна отбрана. НАТО определи съществуващите способности в целия Алианс. Съществуват системи, които могат да бъдат предоставени на Украйна. Ето защо очаквам скоро нови съобщения относно възможностите за ПВО", отбеляза той.

Украинските военни вече не разполагат със системи за противовъздушна отбрана в района на Часов Яр, където в момента се водят едни от най-тежките сражения на фронта, пише УНИАН.

Още: Най-после: САЩ се размърдаха, 60 млрд. долара помощ за Украйна са напът (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес