Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-после: САЩ се размърдаха, 60 млрд. долара помощ за Украйна са напът (ВИДЕО)

20 април 2024, 20:55 часа • 10758 прочитания

Камарата на представителите на Конгреса в САЩ гласува "за" отпускане на нов пакет военна и финансова помощ за Украйна. Пакетът е от малко над 60 млрд. долара (законопроект 8035). 101 републиканци и 210 демократи го подкрепиха. Сега отново думата има Сенатът - американският президент Джо Байдън вече призова горната камара на Конгреса бързо да разгледа пакета, да го одобри и да му го предостави за подпис.

Какво точно гласува Камарата на представителите като помощ за Украйна - отделен законопроект в по-голяма рамка от общо 4 законопроекта за американска помощ за външни съюзници, научете параметрите в този материал: Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него.

13,8 млрд. долара, които са предвидени за купуване на оръжия чрез договори с военни производители, е предвидено да се харчат до края на 2024 година.

Припомняме, че американската помощ по четирите законопроекта - за Украйна, за Израел, за Индо-Тихоокеанския регион и за националната сигурност на САЩ, се заключва в около 95 млрд. долара. Тази решителна крачка за нова американска помощ за Украйна отне почти 7 месеца на политически игри: Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

Четири в едно: Военна помощ от САЩ по света

На първо място, Камарата на представителите гласува т.нар. Четвърти законопроект – този, който иска забрана на TikTok в САЩ. Подкрепиха го 186 републиканци и 174 демократи. Законопроектът е най-общо насочен към националната сигурност на Съединените щати и включва и на практика гаранция да се ползват замразени руски активи в САЩ в помощ на Украйна по икономическо-финансовата част на пакета – 8 млрд. долара, като руските активи могат да бъдат "впрегнати" по решение на изпълнителната власт в САЩ. Ако законопроектът бъде одобрен от Сената и подписан от американския президент Джо Байдън, то компанията-собственик ByteDance ще трябва да продаде TikTok в рамките на 9 месеца, ако иска достъп до американския пазар. В противен случай приложението на социалната мрежа няма да се продава за САЩ. Байдън може да удължи с 90 дни срока, ако сметне, че има съществен шанс за сделка за продажбата на TikTok.

Веднага след приемането на законопроекта, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се закани, че "САЩ ще отговарят" за всяка конфискация на руско имущество. "Едва ли ще има ограничения във времето и ние ще направим това по начин, който най-добре отговаря на нашите интереси", каза той: Песков и Захарова се зъбят на САЩ заради руски пари в помощ на Украйна

Веднага след това, бързо беше одобрен т.нар. Тихоокеански пакет. Той е насочен главно за Тайван. Най-важното от него – 8,1 млрд. долара за операции, предназначени да сдържат Китай в Индо-Тихоокеанския регион, както и 3,3 млрд. долара за развитие на инфраструктура за подводници плюс 2 млрд. долара за военна помощ за Тайван и други американски партньори в региона, като Филипините. 206 демократи и 169 републиканци подкрепиха този законопроект.

Последен беше законопроектът с пакет за Израел и той беше одобрен с най-голямо мнозинство - 366 гласа "за". Най-важното за Израел - предвидени са 4 млрд. долара за ПВО системите им "Железен купол" и David's Sling, както и 4,4 млрд. долара за попълване на оръжия и боеприпаси, дадени от американския военен резерв на Израел: Не само "Железен купол": Израел има страховити ПВО системи (ВИДЕО)

Припомняме, че всичко гласувано ще трябва да получи одобрението на Сената и то без допълнителни поправки, за да може американският президент Джо Байдън да го подпише, да се превърне в закон и американците да се задействат с доставки на оръжие.

ОЩЕ: Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес