ЕС не е готов да се откаже от смяната на лятно и зимно време

9047
ЕС не е готов да се откаже от смяната на лятно и зимно време
Снимка: Pixabay

Министрите на транспорта в ЕС заявиха в понеделник, че предложението на Еврокомисията за премахване на лятното и зимното време през 2019 г. не е реалистично и че разногласията остават за това как да се приложи тази идея.

Министрите изтъкнаха предизвикателствата, свързани с прилагането на предложението, което ще доведе до края на ежегодния ритуал за преместване на стрелките на часовниците през пролетта и през есента.

Ето кога връщаме стрелките с един час назад

Преминаването на лятно и зимно часово време за пръв път се наблюдава през 1916 г. в страните от северната част на Европа, а досега е въ...

"Ако се стремим да направим това през 2019 г., както предполага Комисията, това няма да бъде подкрепено от мнозинството от държавите-членки", каза австрийският министър на транспорта Норберт Хофер в началото на неформалната среща на колегите му от ЕС в Грац.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, чийто мандат ще приключи следващата пролет, обяви предложението през август.

Планът, разглеждан като опит за демонстриране на Комисията, че е в състояние да реагира на тревогите на гражданите, дойде след онлайн консултация, която доведе до около 4,6 милиона отговора.

Но предложението може да доведе до усложнения ако съседни държави направят различен избор на какво време „да заковат“ часовниците си – на зимно или на лятно. "Трябва да внимаваме и да не се свършим с бъркотия от часови зони" в цяла Европа, каза Хофер в понеделник.

Хофер каза, че Австрия е предложила 2021 г. като начална дата за промяната, което било посрещнато с "широко съгласие". Комисарят по транспорта Виолета Булк заяви, че се надява държавите-членки да постигнат обща позиция преди официалната среща на министрите на транспорта, насрочена за началото на декември.

МОН иска въвеждане на зимно часово време

Министерство на образованието (МОН) е предложило България да въведе зимно часово време, защото това ще се отрази на учебния процес. Тов...

Хофер каза, че въпреки че повечето държави-членки са постигнали съгласие относно принципа за прекратяване на практиката и че Австрия би искала да го направи "възможно най-скоро", 2019 ще бъде твърде амбициозно като краен срок.

"В някои области ще е необходима техническа подготовка ... например авиационната индустрия ни казва, че се нуждаят от поне 18 месеца за подготовка", каза Хофер, като по-късно обясни, че това се дължи на възможното въздействие на промените в часовата зона върху слотовете за кацане на авиокомпании, които вече са договорени.

Той каза, че в компютърния бизнес също ще е необходимо време, за да обновяват операционните системи. Докато няколко министри изразиха ентусиазъм за прекратяване на практиката, други изразиха по-предпазливо внимание.

"Нуждаем се от задълбочен обществен дебат за това ... все още не сме имали такова нещо, така че се нуждаем от повече време, за да получим датската позиция по въпроса", каза министърът на транспорта на Дания Оле Бирк Олесен.

Хофер каза, че по време на срещата три страни са изразили скептицизъм по въпроса: Полша, Швеция и Великобритания.

В търсене на единство в ЕС - Брюксел се обърна към часовника

Европейският съюз рискува сериозни проблеми предвид факта, че на първата сесия на Европейския парламент за тази есен председателят на Е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа