ЕС обмисля да санкционира Иран заради дроновете, които праща на Русия

2787
ЕС обмисля да санкционира Иран заради дроновете, които праща на Русия
Снимка: Getty Images

Идния понеделник - 17 октомври, европейските министри на външните работи ще обсъдят темата с доставките на ирански дронове в Русия и може да постигнат политическо споразумение за бъдещи санкции, свързани с тази дейност. Това съобщиха двама дипломати пред "Ройтерс" този петък.

През последните седмици Украйна съобщи за поредица от руски нападения с ирански безпилотни самолети Shahed-136, включително при масовите атаки от 10 октомври. Техеран отрича да е доставял дронове на Русия, а Кремъл не е коментирал темата, но има ясни доказателства.

Украинската армия се учи да се бори с иранските дронове

В Украйна си дават среща всякакви стари и нови оръжия, включително и станалите модерни дронове. САЩ изпратиха на Киев безпилотници и до...

При една от последните атаки три дрона, управлявани от руските сили, атакуваха малкия град Макарив - западно от столицата на Украйна, рано в четвъртък. Официални лица заявиха, че обекти от критичната инфраструктура са били поразени от "самоубийствени дронове", произведени в Иран.

Според дипломатите, които се позовават на подготвителните срещи преди министерската идния понеделник в Люксембург, е извършен анализ на дейността на безпилотните летателни апарати, като темата вече е включена в дневния ред.

Дипломатите заявиха, че макар в понеделник да не е възможно, на по-късен етап може да се постигне политическо споразумение, което да проправи пътя за санкции.

На 17 октомври блокът вече ще наложи забрани за пътуване и замразяване на активи на около 15 иранци, участвали в репресиите, започнали миналия месец. Те станаха факт по време на демонстрациите, последвали смъртта на 22-годишната Махса Амини, която бе задържана от нравствената полиция заради "небрежно поставен хиджаб".

Франция и Германия, които са страни по ядреното споразумение с Иран от 2015 г., дадоха да се разбере, че според тях са необходими нови санкции във връзка с използваните от Русия дронове и че прехвърлянето на безпилотни летателни апарати трябва да се разглежда като нарушение на резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН.

Киев: Русия пести пари от замяната на високоточни ракети с ирански дронове

Русия изстрелва по-малко скъпи ракети, тъй като в някои случаи вече може да ги замени с по-евтини ирански безпилотни летателни апарати....

С Резолюция 2231 беше одобрено ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и шестте сили - Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и Съединените щати - което ограничи дейността на Техеран по обогатяване на уран и затрудни разработването на ядрени оръжия от страна на Иран. В замяна бяха отменени международните санкции срещу страната.

Говорител на ЕС заяви, че външните министри ще обсъдят темата Иран в понеделник, но отказа да коментира дали иранските дронове или санкциите върху трансфера на дронове ще бъдат включени в дневния ред. "Това ще бъде разгледано, но санкциите няма да се случат сега", каза един от дипломатите.

В четвъртък Министерството на външните работи на Франция заяви, че ще се консултира с партньорите си от ЕС за това как да реагира на дейността на дроновете и за първи път свърза потенциалните доставки от Иран с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, като заяви, че подобна дейност е нейно нарушение.

Съгласно резолюцията оръжейното ембарго срещу Иран е в сила до октомври 2020 г. Въпреки усилията на САЩ по времето на бившия президент Доналд Тръмп (който през 2018 г. извади САЩ от сделката) да удължат оръжейното ембарго, Съветът за сигурност отхвърли това, проправяйки път на Иран да възобнови износа на оръжие.

Резолюцията обаче все още включва ограничения върху ракетите и свързаните с тях технологии, които продължават до октомври 2023 г. и които обхващат износа и закупуването на модерни военни системи.

Зеленски: "Baykar" ще построи завод в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с директора на турската отбранителна фирма "Baykar", съобщи Ройтерс. Компанията ще п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа