Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС очаква 17 млрд. евро от въглеродни и корпоративни данъци годишно

22 декември 2021, 21:45 часа • 1750 прочитания

ЕС заяви, че би могъл да събира до 17 млрд. евро годишно чрез данък върху въглеродните емисии, търговия с емисии и данъци върху големите корпорации.

Парите от трите нови източника на приходи ще отидат за погасяване на дълга, набран за покриване на част от фонда на блока за възстановяване от коронавируса на стойност 800 млрд. евро, наречен NextGenerationEU, който се разпределя между държавите-членки.

Комисарят по бюджета на ЕС Йоханес Хан, който изложи подробностите за пакета на медийна конференция, заяви, че прогнозираните 17 млрд. евро ще бъдат реализирани едва през 2026-2030 г., когато мерките ще достигнат "истинска скорост".

"Този добре калибриран пакет не само ще осигури постоянен поток от приходи, използвани за изплащане на NextGenerationEU, но и ще приведе приходната част на бюджета на Съюза в съответствие с политическите цели на Съюза: екологичен и цифров преход", каза Хан.

За да влезе в сила, пакетът трябва да бъде одобрен от Европейския парламент и държавите-членки на ЕС.

Граничният данък върху въглеродните емисии - най-спорният от инструментите - се предвижда да носи един милиард евро годишно от 2026 г. нататък. Той ще представлява данък върху вноса в целеви сектори, идващи от държави, чието производство изостава от това на ЕС по отношение на скъпоструващите политики за намаляване на въглеродните емисии. Европейската комисия твърди, че "механизмът за коригиране на въглеродните емисии" ще бъде в съответствие с правилата на Световната търговска организация.

Друг данък - върху търговията с емисии в рамките на ЕС - вече съществува, но понастоящем парите от него отиват в националните хазни на държавите-членки на ЕС.

Съгласно пакета 25% от средствата от този данък ще се прехвърлят в бюджета на ЕС, което ще доведе до набиране на около 12 млрд. евро годишно в периода 2026-2030 г.

И накрая, данъкът върху големите корпорации са пари, събрани със споразумение на ОИСР, утвърдено от Г-20, което определя минимален 15-процентен данък за най-големите компании в света. Комисията смята да получи 15-процентна част от приходите от този данък в ЕС, като годишната сума се оценява на 2,5-4,0 млрд. евро годишно.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес